Szolgáltatók Besúgónk lesz az autónk?

Besúgónk lesz az autónk?

Panker Gergő | 2015.07.10 06:37

Besúgónk lesz az autónk?

Az autóba épített online kommunikációs rendszerek terjedésével a gyártóknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az esetleges hackertámadások elleni védelemre.

Hirdetés

A General Motors múlt héten bejelentette, hogy megkezdi a Ciscóval közösen kifejlesztett online rendszer tesztelését, melynek segítségével a járművek képesek menet közben kommunikálni egymással. Az új technológia rádiójelekkel, illetve út menti wifi állomásokon keresztül teszi lehetővé, hogy az autók egymással megosszanak információkat a helymeghatározásról, sebességről, irányról, valamint a fékezési állapotról, és figyelmeztetné a sofőröket az esetleges veszélyekről.

A jövőben egyre gyakrabban találkozhatunk online kapcsolattal rendelkező járművekkel

A GM minél hamarabb szeretné megkezdeni a járművek közötti (vehicle-to-vehicle – V2V) technológia tesztelését, mielőtt a rendszer debütálna 2017-ben megjelenő Cadillac VTS-ben. A GM csupán az egyik vállalat, amely jelentős előrelépést tett a V2V kommunikációs technológia területén, amely az elkövetkező 5–10 év során közhelynek számíthat majd minden autóban.

Biztonsági kihívások

Az egymással online kapcsolatban lévő járművekkel kapcsolatos legfontosabb kockázat a hackertámadásoknak kitett fokozott veszély. Az ilyen támadások számos formában érkezhetnek, továbbá kihasználják azt, hogy az autók aktívan „hallgatóznak“ és figyelik a többi járműből érkező jeleket. Az ilyen rendszerek természetéből adódóan egy sérült jel hatalmas károkat okozhat, valamint veszélybe sodorhatja a sofőrt, illetve az utasokat.

Az egyik megoldás az úgynevezett Public Key infrastruktúra (PKI) használata a V2V jelek kódolásához. A Wall Street Journal szerint a legnagyobb autógyártók közül nyolcan is, köztük a Ford, a GM, a Nissan és a Volkswagen is dolgozik hasonló rendszerek fejlesztésén.

A PKI kódolás sem feltörhetetlen azonban. Tavaly a PKI-nál felfedezett „Heartbleed“ bug rámutatott, hogy még egy elméletben feltörhetetlen kódolás is támadható lehet, amennyiben hibát követnek el a programozás során.

Mindezt figyelembe véve a biztonsági technológiákat fejlesztő vállalatok változtattak a stratégiájukon. A védelmi rendszereket fejlesztő Missuon Secure (MSI) jelenleg egy Secure Sentinel nevű terméken dolgozik. A katonai drónokhoz tervezett platform folyamatosan képes figyelni a kommunikációs rendszert, felismeri és tájékoztatást ad az esetleges fenyegetésekről, valamint a támadások kiküszöbölése érdekében automatikusan kijavítja a számítógép kívülről megváltoztatott folyamatait.

Az MSI az elmúlt hónap során egy sofőr nélküli járműben tesztelte az új platformot, és sikeresen bemutatta, hogy a biztonsági csomag képes ártalmatlanítani az autó navigációs rendszerét ért támadásokat. A jövőben a technológia nyilvános verziója valószínűleg megtalálható lesz a kódolás és egyéb biztonsági rendszerek biztonsági tartalékaként.

Via themanufacturer.com

Kiemelt Partnereink