Szolgáltatók Benzinesekre cseréli e-autóit az autókölcsönző óriás

Benzinesekre cseréli e-autóit az autókölcsönző óriás

autopro.hu/V.M. | 2024.01.12 16:18

Benzinesekre cseréli e-autóit az autókölcsönző óriás

Fotó: instagram.com/teslamotors/

A Hertz Global Holdings autókölcsönző mintegy 20 ezer elektromos járművétől, köztük Tesláktól válik meg az Egyesült Államokban. A vállalat a jövőben belső égésű modellekkel fogja kiváltani a most értékesítésre kerülő járműállományt.

Az amerikai Hertz korábban úgy tervezte, hogy 2024 végére a flottájának kerek negyedét tisztán elektromosra cseréli, a mostani döntés alapján azonban úgy tűnik, hogy a vállalat eláll ezen céljától.

A sokezer villanyautó értékesítését a sérülésekből következő magasabb költségekkel magyarázta a vállalat. „Főleg az elektromos autókhoz kapcsolódóan, az ütközésekből és sérülésekből eredő kiadások magasak maradtak a (negyedik) negyedévben” – írta a vállalat közleményében, mely szerint az időszakban 245 millió dollárt kénytelen leírni a járművek értékesítése miatt.

A Hertz vezérigazgatója, Stephen Scherr már tavaly szóba hozta az elektromos autók magas költségeinek problémáját egy autóipari konferencián. Akkor azt is elmondta, hogy miután egyes ügyfeleik megtörték az elektromos autók elejét, a Hertz korlátozta a járművek teljesítményét és nyomatékát, és inkább tapasztalt felhasználóknak kezdték el kínálni őket.

A Hertz korábban 2022 végéig 100 ezer Teslára, egy öt éves periódus alatt pedig 65 ezer Polestarra kívánt rendelést leadni.

Rejtett költségek

A Hertz döntése ismét aláhúzza, hogy az autóipar elektrifikációja nem ígérkezik olyan simának, mint ahogy az korábban látszódott. Tavaly számos autógyártó vágta meg a villanyautók termelését, illetve a kapcsolódó értékesítési és gyártási célokat.

Az autókölcsönző bejelentésére reagált Adam Jonas, a Morgan Stanley elemzője, aki szerint az egy újabb jele annak, hogy az elektromos autókkal kapcsolatos várakozásokat lefele kell módosítani. A Reuters által idézett elemzésében rámutatott, hogy bár a vásárlók értékelik a villanyautók által kínált vezetési élményt és üzemanyagköltség-megtakarítást, „az elektromos autók tulajdonlása rejtett költségekkel jár.”

Érdekesség, hogy a német Sixt autókölcsönző decemberben azt közölte, hogy 2022 óta nem vásárolt járműveket a Teslától, illetve az ilyen márkájú autóit értékesíti a flottacsökkentési programja részeként. Ettől függetlenül a vállalat továbbra is elkötelezett amellett, hogy 2030-ra az európai járműállományának 70-90 százalékát elektrifikálja.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink