Szolgáltatók Befagyasztanák termelésüket az olajóriások

Befagyasztanák termelésüket az olajóriások

MTI | 2016.09.05 09:15

Befagyasztanák termelésüket az olajóriások

Az OPEC számos tagja és Oroszország is részt vesz azon a nemzetközi tanácskozáson, ahol kiutat keresnek az energiapiaci válságból.

Hirdetés

Szeptember 26-28. között tartják Algériában a Nemzetközi Energiai Fórumot (IEF). Az ezen részt vevő OPEC országok, valamint Oroszország képviselői a megbeszéléssel párhuzamosan egyeztetnek az olajtermelésrő. Az olajtermelés befagyasztásáról is szó lesz - erősítette meg a korábbi piaci híreket Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

Az olajexportálók megbeszélését Venezuela, Ecuador és Kuvait kezdeményezte. Szaúd-Arábia, Irak és Irán már jelezték, hogy részt vesznek az egyeztetésen.

Irán jelenléte kulcsfontosságú, mivel áprilisban, ugyancsak a termelés befagyasztásáról tartott dohai csúcs részben azért bukott el, mert Irán még csak nem is vett részt a tárgyalásokon. A dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország volt ott. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten fagyasztják be a termelést.

Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán, a térség egyik nagy olajtermelője is csatlakozzon. Teherán ugyanakkor azzal érvelt, hogy több év szankció után januártól szűntették meg a vele szemben elrendelt importkorlátozásokat. A kialakult túltermelésért éppen ezért nem felelős, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy máris korlátoznák az exportját. Irán ugyanakkor nem varrt el minden szálat, jelezte ugyanis, hogy amennyiben az olajtermelése eléri a szankciók előtti napi 4-4,2 millió hordó szintet, Teherán kész bekapcsolódni a termelés befagyasztását célzó egyeztetésekbe. Az OPEC legfrissebb adatai szerint az iráni olajtermelés napi 3,6 millió hordó volt júliusban.

A hétvégén Teheránban tárgyalt az algériai energiaügyi miniszter, hogy rábírja Irán képviselőit: támogassák a termelésbefagyasztásra vonatkozó javaslatot. Iránt győzködi majd erről a hétfőn Teheránba érkező Mohammed Barkindo OPEC-főtitkár is.

Kiemelt Partnereink