Szolgáltatók Bajban a Ryanair, kénytelen növelni a pilóták bérét

Bajban a Ryanair, kénytelen növelni a pilóták bérét

autopro.hu/S.B. | 2018.09.03 06:00

Bajban a Ryanair, kénytelen növelni a pilóták bérét

Sztrájkok és szakszervezeti tárgyalások állnak a légitársaság előtt, azonban a Ryanair nyeresége még így is mindig az egyik legmagasabb Európában.

Hirdetés

Rosszabbodnak a kilátásai a Ryanair légitársaságnak, mivel Európa-szerte jobb fizetést és munkakörülményeket követelnek a pilóták. A Ryanair évtizedes erőszakos növekedése miatt egyre ellenségesebb a hangulat, és csak az elmúlt négy évben tett lépéseket az igények kielégítésére.

A Ryanair üzleti modelljéről a mostani elégedetlenség ellenére elmondható, hogy elsőként tette széles körben elérhetővé a légi közlekedést Európában. Az alacsony költségű és nagy komplexitású modellt először az egyesült államokbeli Southwest légitársaság vezette be, azonban a vállalatnak – szemben a Ryanairrel évtizedes kapcsolatai vannak az amerikai pilóták érdekképviseleteivel.

Európában a tényezők talán összetettebbek, mint az amerikai szakszervezeti tárgyalások. Minden tárgyalás mögött a nemzeti büszkeség védelme áll, és az államok egyenként igyekeznek betartatni a munkaügyi sztenderdeket.

A Ryanair pilótáinak több mint 95 százaléka már elfogadta az új fizetési megállapodást, de még mindig fennáll a lehetősége a szakszervezetek azon igényének, hogy növeljék a fizetést a megegyezésen felül, adta hírül a légitársaság. A Ryanair meg kívánja őrizni üzleti modelljét, azonban várható, hogy a szakszervezetek emiatt tüntetéseket fognak szervezni.

Míg a németországi, svédországi, írországi és belgiumi munkaerő-piaci fellépések arra késztették a Ryanairt, hogy menetrendszerinti járatainak 17 százalékát visszamondja, ezek a zavargások előreláthatóak, és a légitársaságnak volt ideje az ügyfelek értesítésére és a menetrend módosítására. Habár a légitársaság profitabilitása várhatóan csökkenni fog, a több mint két és félezer járat törlése ellenére az utasforgalom hét százalékkal nőtt.

Kiemelt Partnereink