Szolgáltatók Az additív gyártástechnológia alkalmazása specifikus tudást igényel

Az additív gyártástechnológia alkalmazása specifikus tudást igényel

Beck András | 2019.11.22 08:00

Az additív gyártástechnológia alkalmazása specifikus tudást igényel

A 3D nyomtatással foglalkozó vállalatok nem teljes technológiai palettával, hanem felhasználási területre szakosodva működnek majd, az alkalmazási hangsúly pedig a sorozatgyártás felé tolódik el – mondta Kőfalvi Tamás, az additív gyártástechnológiákkal is foglalkozó EBK-Hungary Kft. ügyvezetője. A cég a nemrég megrendezett Automotive Hungary szakkiállításon is bemutatkozott.

Hirdetés

– Mi volt a kiállítás célja, mivel készült az EBK-Hungary?
– Ez volt az első Automotive Hungary kiállítás, melyen az EBK-Hungary Kft. kiállítóként vett részt, nem pedig látogatóként. Az EBK-Hungary Kft. két éve foglalkozik additív gyártástechnológiákkal, mostanra jelentős szakmai tapasztalatra tettünk szert, köszönhetően a nemzetközi és hazai szakmai kapcsolatainknak és képzett mérnökeinknek. Célunk az aktív részvétellel a kiállítás adta lehetőségek kiaknázása volt, szerettük volna felmérni a piaci igényeket, új szakmai kapcsolatokat kialakítani. A kitelepülés további célja a figyelemfelkeltés volt, az additív gyártástechnológia szerepének megismertetése a látogatókkal.

– Milyen érdeklődést tapasztaltak?
– A kiállításra különböző gyártástechnológiával készült nyomtatványokkal készültünk, melyet az ipari partnerek már most is használnak. A standunkhoz látogató cégek legtöbbje automatizálással, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat volt, illetve jelentős érdeklődést tapasztaltunk egyetemisták, magánszemélyek részéről is.

– Mit gondol a 3D gyártástechnológiák jövőjéről?
– Az additív gyártástechnológiák gyors fejlődése maga után vonja majd a széles körű alkalmazást is. Új alapanyagok jelennek meg a piacon, melyek új lehetőségeket teremtenek, ilyen például a 3D nyomtatás orvostudomány területén való alkalmazása. Az additív gyártás specifikációja várható felhasználási területtől függően. A 3D nyomtatással foglalkozó vállalatok nem teljes technológiai palettával, hanem felhasználási területre szakosodva működnek majd, az alkalmazási hangsúly pedig a sorozatgyártás felé tolódik el. Az additív gyártástechnológia alkalmazása specifikus tudást igényel, mely az egyetemi oktatásban is megjelenik majd. A mérnöki látásmód folyamatosan változik a tervezésben és a gyártásban is, a 3D technológiák valódi eszközzé válnak.

– Hogyan képzeli el a cég jövőjét 5-10 év múlva?
– Gépparkunknak és az alkalmazott különböző additív gyártástechnológiáknak köszönhetően (MJF, SLS, MJP, SLA, FDM, műanyag és fém alapanyagokkal) már jelenleg is egyedülálló szolgáltatónak számítunk országos szinten. Ambiciózus célunk, hogy a gépeink, szakirányúan képzett mérnökeink számát folyamatosan bővítsük, belátható időn belül Közép-Kelet-Európa legnagyobb, kompetens ipari szolgáltatójává szeretnénk fejlődni. Ehhez a társaság nemzetközi mérnökgárdája, szerteágazó felsőoktatási együttműködései jó alapot jelentenek. Szeretnénk bekapcsolódni az additív gyártással összefüggő oktatási tevékenységbe, gépparkunk segítségével olyan tudásközponttá szeretnénk válni, melyben a mérnöki szemlélet alapját képezi a 3D nyomtatás alkalmazása.

– Mit gondol, hogyan érinti az autóipart és a cégüket a digitalizáció?
– A hangsúly egyre inkább az automatizálás, a robotizáció felé tolódik el az autóiparban és a 3D gyártásban is. Célunk, hogy az Ipar 4.0 által adott lehetőségeket a működés minden szintjén kihasználjuk.

– A munkaerőpiaci helyzet változása miként befolyásolja a céget?
– A 3D nyomtatási piac specifikus szaktudást igényel. Olyan szakemberekre van szükség, akik képesek a nyomtatási folyamatok megtervezésére, működtetésére és javítására, valamint elegendő ismerettel rendelkeznek az alapanyagok felhasználása területén. Elengedhetetlen ugyanakkor a kutatói szemlélet is, a K+F részlegek alapvető fontosságúak az ágazat számára különösen az új 3D nyomtatási anyagok, valamint szoftverek fejlesztése területén. A villamosmérnökök, gépészmérnökök, fejlesztők, értékesítők és ipari tervezők iránti kereslet soha nem volt olyan nagy, mint most. Stratégiánk része folyamatos képzések és kutatási területeken való részvétel biztosítása mérnökeink számára, mellyel fenntartjuk motivációjukat. A Gödöllői Szent István Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásunk célja, hogy az additív gyártást a szakmai gyakorlatok során minél több mérnökhallgatóval megismertessük, és ezáltal segítsük az ágazatban szükséges, additív gyártástechnológia specifikus tudás elsajátítását.

– Hogyan látja hazai kkv-szektor helyzetét, az esetleges gazdasági lassulás miként érintheti a céget?
– A hazai kkv-szektor az elmúlt tíz évben – köszönhetően a stabilabb makroökonómiai alapoknak is – rengeteget fejlődött, a kkv-szektor legjelesebb képviselői már a külföldi piacokon is bizonyítottak, és képessé váltak a további külföldi expanzióra is. Reményeim szerint egy esetleges gazdasági lassulás nem lesz olyan mértékű, mint amit a legutóbbi válság idején tapasztaltunk. Abban bízom, hogy a megfeszített munka és a folyamatos fejlesztések lehetővé teszik számunkra a mostani fejlődési ütem fenntartását.

Kiemelt Partnereink