Szolgáltatók Amerikai partnerrel kutat az MVM

Amerikai partnerrel kutat az MVM

MTI | 2015.02.20 16:46

Amerikai partnerrel kutat az MVM

Kutatás-fejlesztési együttműködésről szóló megállapodást írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az amerikai Electric Power Research Institute (EPRI) vezetése csütörtökön.

Hirdetés

Az EPRI 170 millió dollárt irányzott elő nukleáris vonatkozású kutatásokra erre az évre. A közlemény szerint a fő kutatási területek érintik az öregedéskezelési eljárásokat, a roncsolásmentes anyagvizsgálatokat, az üzemanyag- és berendezés-megbízhatóság növelésének lehetőségeit, a fejlett nukleáris technológiákat, a kockázat- és biztonság-menedzsmentet, illetve a kis-, közepes-, és nagyaktivitású radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelését.

Az EPRI eddigi eredményei részleteiben is megismerhetővé válnak az MVM számára, emellett bekapcsolódhatnak azokba a jelenleg futó kutatási programokba is, amelyek az erőmű aktuális kihívásainak való megfelelést leginkább segíthetik - idézi a közlemény Pekárik Gézát, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatóját.

A megállapodás fontos lépés az atomerőmű biztonságának és működési hatékonyságának további javítása terén, ugyanakkor az EPRI szakmai potenciálját is növelik a magyar szakemberek megjelenésével az egyes fejlesztési területeken.

Az EPRI éves szinten 350 jelentést készít nukleáris témákban. A Paksi Atomerőmű ebből a tudásbázisból merítve fontos jó gyakorlatokat építhet be saját működésébe - közölték.

Az amerikai intézet a világ atomerőműveinek 80 százalékával kapcsolatban van. Neil M. Wilmshurst, az EPRI alelnöke szerint az új együttműködés növeli az erőművekkel kapcsolatos tudásukat és tapasztalatukat. A figyelem központja az atomerőművek biztonságos, gazdaságos üzemeltetésen van, ezért az alelnök biztos abban, hogy Paks hosszú távú biztonságos üzemeltetéséhez is hozzá tudnak járulni.

Az 1972-ben az Amerikai Egyesült Államokban létrehozott EPRI független, non-profit szervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy a villamosenergia-ipar kihívásaira megoldásokat találjon. Tevékenysége az iparág szinte minden területét átfogja.

Az EPRI összekötő kapocsnak tekinti magát az alapszintű kutatás-fejlesztési tevékenység és a piacképes technológiai fejlesztések között, rövid- és hosszú távú kutatási programok alapján kidolgozott megoldásokat kínál a villamosenergia-iparnak és a fogyasztóknak egyaránt.

A nukleáris szektor területén elsődleges céljuknak tekintik a meglevő atomerőművek biztonságának és kihasználtságának maximalizálását, lehetővé kívánják tenni a fejlettebb atomerőművek építését, és támogatni a nukleáris alapú villamosenergia-termelés hosszú távú fenntarthatóságát - áll a közleményben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink