Szolgáltatók A külpiacok felé tereli a vállalkozásokat a kormány

A külpiacok felé tereli a vállalkozásokat a kormány

MTI | 2014.11.28 08:57

A külpiacok felé tereli a vállalkozásokat a kormány

A cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében indult el az Exportra fel! fórumsorozat, melynek első rendezvényét Győrben tartották.

Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Eximbank által szervezett eseményen az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek működését, szolgáltatásait és információkat kaphattak exporttevékenységük elindításához, támogatásához - áll a szervező bank közleményében.

A tájékoztatás szerint Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere megnyitójában kiemelte: a város gazdasági potenciálja mellett is kiemelten fontos, hogy a helyi vállalkozások számára is elérhető exportösztönző programok induljanak, melyben hatékony szerepet kell, hogy vállaljanak az állami és az önkormányzati intézmények egyaránt.

A kormányzat célja, hogy helyzetbe hozva a kis- és középvállalkozásokat, Magyarország az egyik legexportképesebb országgá váljon a térségben - idézi a közlemény a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát, Szabó Lászlót.

Az államtitkár kifejtette: Magyarországon az export GDP-hez mért aránya 90-95 százalék. Az export meghatározó részét ugyanakkor külföldi vállalatok bonyolítják, mindössze 15-20 százalékra tehető a magyar tulajdonú, kis- és közepes vállalkozások aránya. A kormány hosszú távú célja ezért, hogy a jelenlegi 2-3000 exportképes vállalkozások száma tízezer fölé növekedjen, ezzel pedig hozzájáruljanak a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság megerősítéséhez.

Az Eximbank képviseletében Szabó László igazgató azt emelte ki: az EXIM a magyar kkv-k számára a lehető legszélesebb, minden igényre kiterjedő, kedvezményes finanszírozási palettát alakított ki. A szolgáltatások igénybevételének megkönnyítése érdekében összesen kilenc nagyvárosban nyit képviseleti irodát 2015 elejéig - áll a közleményben.

Kiemelt Partnereink