Szolgáltatók A hazai gépipar fejlődéséért dolgozik a GTE

A hazai gépipar fejlődéséért dolgozik a GTE

Pörge Béla | 2023.12.19 16:22

A hazai gépipar fejlődéséért dolgozik a GTE

Fotó: GTE

Milyen lesz a gépipar a mesterséges intelligencia korában? Hogyan maradhatnak fent a tudományos egyesületek ebben a világban? Dr. Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) ügyvezető igazgatója válaszolta meg ezeket a kérdéseket az autopro.hu-nak adott interjúban, valamint röviden bemutatta a GTE működését.

Hirdetés

- Milyen szerepet tud betölteni a Gépipari Tudományos Egyesület a tudományos-technológiai életben ma, amikor szinte napról-napra történnek a változások a technológia területén?

- A Gépipari Tudományos Egyesület már hetvenöt éve működik, ez rengeteg idő a gépipari, illetve az általános technológiai fejlődés mellett. Az egyesület folyamatosan megújulva maradt fent ilyen hosszú időn keresztül, erre szeretnék építeni a jövőben is. A GTE ma egy önkéntes alapon szerveződő, társadalmi szervezet, mely mindig is a modern tudás és az arra épülő ipari ismeretek és megoldások közvetítésével járt élen.

Egy olyan gyakorlati tudásközvetítő szervezet vagyunk – és szándékozunk lenni a jövőben is -, amiben ugyanúgy professzorok, gyakorlati szakemberek, cégek és a felsőoktatási szereplők is jelen vannak. Tagságunk és kapcsolataink révén támogatjuk a gépipari tudás fejlődését, fokozva ezzel a szektor versenyképességét és növelve a hozzáadott értéket a területen. Tesszük mindezt hazai és nemzetközi együttműködésekre alapozva.

Ma már nem működik az a korábbi modell, hogy a GTE kizárólag tagdíjakból tartsa fenn magát. Ezért számos különböző szinten és formában működünk együtt szakmai szervezetekkel, vállalatokkal, egyetemekkel és szakpolitikai szereplőkkel. Társult partnerei vagyunk számos nemzetközi szervezetnek, többek között az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Gyártástechnológiai Központjának. Ezzel és egyéb tevékenységünkkel is támogatjuk, hogy a KKV-k és szakemberek, startupok hazai és nemzetközi tapasztalatcseréhez és nemzetközi forrásokhoz is hozzáférjenek. Az EIT keretében – és azon is túl – a GTE nemzetközi szinten együttműködik egyetemekkel, valamint kapcsolatot ápolunk külföldi, hasonló szervezetekkel is – például a német VDM-val vagy a francia CIRP-pel, vagy a ManuFuture Jövő Gyártástechnológiai Platformjával.

- Hogyan épül fel a szervezet működése?

- A GTE működése négy pilléren alapul: a vállalatokból, szakemberekből és az utánpótlás generációból álló tagság az első pillér. A második a műszaki felsőoktatással és kutatással való együttműködés, egyrészt magyar és régiós egyetemekkel, másrészt hasonló európai szervezetekkel. A harmadik pillér a szakpolitikával – a mindenkori iparpolitikával – való együttműködés annak érdekében, hogy elősegítsük a vállalati igények megjelenését és fordítva, az ipari, stratégiai ismeretek is eljussanak a cégekhez. Nem csak hazai, de EU-s szinten is érvényes ez. A negyedik pillérünk pedig a tudásközvetítés, amelyet többek között az évente számos alkalommal megrendezésre kerülő szakmai rendezvényeink jelentik.

- Pontosan milyen szakmai rendezvényeket tart egy évben a GTE?

- A rendezvényeink közös vonása, hogy ezek mindig gépipari tematikához és szakosztályhoz kötődnek, vagy horizontálisan fogják át a gépipart egy adott kérdés mentén. Minden rendezvényünknek meghatározó vendége egy-egy nagyobb vállalat, cégcsoport vagy szakmai szövetség. Ezek a szereplők adják meg az események fő irányát. Fontos kiemelni, hogy ezeken a rendezvényeken nemcsak általánosságban beszélünk egy-egy témáról, hanem van lehetőség részletekbe menően megvitatni a kérdéseket. Ezt szolgálja a negyedévente tartott Mérnökklubunk is, valamint a további rendezvényeink is. Figyelünk arra, hogy a változás sosem volt még olyan gyors, mint manapság, ezért az egyének és szervezetek közötti különbség kis idő alatt óriási tud lenni, ha valaki nem tud lépést tartani. Ez a gépipari technológiák tekintetében különösen igaz, ezért egyre kevesebb idő alatt egyre nagyobb tudásmennyiséget kellene átadni, ami egy idő után lehetetlen. Ezt a dilemmát próbáljuk feloldani: a rendezvények egy adott témát igen alaposan, mélységéig járnak körbe. Van lehetőség kérdezni, beszélgetni, jó és tartós, valós szakmai kapcsolatokat kialakítani.

Novemberben zajlott le a 43. Balatoni Ankét, témája a nyomástartó edények gyakorlati hasznosítása volt, valamint a mesterséges intelligencia szerepe ezen a területen. A nyomástartó edényeknek nagyon fontos feladata van az energiatárolásban, például a hidrogén vagy a cseppfolyósított gázok tárolásában, szállításában. Az ankéton számos oldalról vizsgálták meg szakmai előadók a témát, valamint hallhattunk Magyarország energiaszerkezetének várható alakulásáról is.

Mint említettem, rendezvényeink jellemzője, hogy a gépipar különböző területeiről szólnak, és mindig az aktualitások vesszük elő, a jövőbemutató kérdéseket vitatjuk meg. A Balatoni Ankéton például felmerült annak a kérdése is, hogy miként lehet Magyarországon a csővezetékes szállítás infrastruktúráját a hidrogén szállítására alkalmassá tenni.

A mesterséges intelligencia kapcsán előkerült a szabályozás kérdése, ez nemcsak magyar, hanem uniós szinten is csak folyamatban lévő kérdés és rengeteg témát hagy nyitva, például globális versenyképességi szempontokat.

Évente nyolc-kilenc rendezvényt tartunk, hazai és nemzetközi eseményeket egyaránt – például idén a GTE rendezhette meg a 39. Duna-Adria Szimpóziumot. A 2023-as évben a Visegrádi Kollokvium volt az első rendezvényünk, szintén nemzetközi közönséggel. Az idei évben immár harmadjára került megrendezésre a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, most már 120-150 résztvevővel, ez európai szinten is egyedülálló. A Szakmakultúra című rendezvényünk az elméleti és gyakorlatban is alkalmazható tudás megvitatásáról szól. Ősszel került sor az Autóbusz Szakértői Tanácskozásra, ezúttal Zsámbékon, a Drivingcamp területén. Fontos kiemelni még a 26. Gyártáskonferenciát is, ez kifejezetten jövőbemutató gyártási rendszerekkel – például Ipar 4.0, mesterséges intelligencia – foglalkozott.

Összességében elmondható a rendezvényeinkről, hogy a GTE összefogja a jövő gyártástechnológiai ismereteit, és azt egy-egy szakterületen részleteibe menően, oda-vissza átbeszéljük. Az EIT-vel kapcsolatos ismeretek és aktuális pályázati felhívások, tanulási lehetőség is minden alkalommal téma rendezvényeinken. Az említett rendezvényeken összesen évente közel ezer résztvevő és több száz ipari vállalat jelenik meg. Büszkék vagyunk arra, hogy céges kapcsolataink alapja a megkérdőjelezhetetlen szakmai tudás és fejlesztés igénye, amelyet több generáción átívelő, országos és nemzetközi mérnökhálózatunk biztosít.

- Milyen nemzetközi együttműködésekben vesz részt a GTE?

- A GTE idén elnyerte a Mesterséges Intelligencia Nagykövet díjat, ennek keretében 150 hazai vállalatot fogunk felkeresni, hogy megvitassuk velük, mi azok a kifejezetten a gépipart érintő területek, amikben fejlesztési potenciált látnak és amiknek a megoldásában az MI támogatni tudja őket. Küldetésünk elősegíteni és erősíteni a tagok és az egyesület szolgáltatását igénylők műszaki kompetenciáját, szakmai hivatástudatát és elkötelezettségét a gép- és a feldolgozóiparban, a jövő gyártóiparának megfelelően. Kiemelten fontos, hogy a szervezet saját hazai és nemzetközi szakmai tudásbázisára alapozva - egyetemekkel, tudásközpontokkal, kutató-fejlesztő intézetekkel és az üzleti szférával együttműködve - a gazdaság élénkítésének, valamint az ipari átalakulás felgyorsításának katalizátora legyen. Alulról felfelé építkezve, a GTE vállalati kapcsolataira támaszkodva szeretnénk fejleszteni a hazai gépipart abban, hogy megtaláljuk, hol tud segíteni a mesterséges intelligencia a cégek életében. Az MI használata a gépipar versenyképességét nagyságrendekkel tudja fokozni, ezért fontos itt is a tudatosság és az állandó nyitottság a fejlődésre, a kíváncsiság és a kérdezés képessége. Segítjük a cégek úgynevezett kettős átállását, valamint azt, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos információáradatban eligazodjanak. Mindezt személyre szabottan, a cégekkel együtt gondolkozva végezzük, a már létező megoldásokra pedig egy teljes európai tárházunk van az előbb említett nagyköveti lehetőségünk kapcsán.

Említést érdemel a ManuFuture, ami a jövő gyártástechnológiai platformja az Európai Unióban, ennek ősszel volt a vezetői tanácskozása Spanyolországban. Az esemény kétévente kerül megrendezésre, hazánkban a GTE képviseli a ManuFuture-t annak legmagasabb döntéshozatali testületében. A ManuFuture pedig, ami már önmagában is hatalmas hálózat, szervesen integrálódik egyéb európai kezdeményezésekhez, hálózatokhoz. Ez a GTE működésének a mottója is lehet, hiszen tapasztalataink szerint együttműködésekre, stabilitásra építve tudunk megmaradni, fejlődni és növekedni és ipari mércével mérve is értékelhető eredményt felmutatni, a jövő műszaki generációjának vonzó alternatívát kínálva

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink