Szolgáltatók A DS Smith felkészült az elektromos technológia térnyerésére

A DS Smith felkészült az elektromos technológia térnyerésére

Kuthi Áron | 2019.10.15 11:00

A DS Smith felkészült az elektromos technológia térnyerésére

A radikálisan átalakuló autóipari gyártástechnológia új kompetenciákat, új ismereteket követel az iparág szereplőitől, csak így biztosítható a versenyképesség. Az elektromos meghajtás térnyerése bizonyos értelemben negatív hatással van arra, hogy hogyan gondolkodtunk eddig az autógyártásról, egyáltalán az anyagáramlásról, értékláncról. Így van ez a csomagolástechnológia területén is. A világon egyre több akkumulátor és akkumulátor-tartozék, veszélyes anyagnak minősülő küldemény kel útra, hogy végső beszerelési helyére kerüljön.

Hirdetés

A DS Smith – Európa egyik vezető csomagolási megoldásokat fejlesztő és gyártó vállalata – egyértelműen bővülő piacot lát e területen. És mivel Magyarország előnyös pozíciót ért el az akkumulátorok fejlesztése, gyártása terén, várható, hogy az ipari szereplőknek hosszabb távon is szükségük lesz a vállalat e téren szerzett tudására. A DS Smith Packaging meghatározó szereplő az autóiparban, széles palettán kínálva autóipari csomagolási megoldásait. Az autóipar változó igényeire tehát gyorsan, naprakészen, innovatív módon tud reagálni, és felkészült a lítium-ion akkumulátor-egységek csomagolására.

„Számunkra alapvető fontosságú, hogy már a termékfejlesztés fázisában bekapcsolódjunk a piacra bevezetni kívánt termék csomagolásának megtervezésébe” – mondja Tóth László, a DS Smith budapesti irodájának ipari szegmensért felelős kereskedelmi vezetője. „Ez számunkra azért kulcsfontosságú, mert így minden tekintetben a legoptimálisabb megoldást tudjuk nyújtani. Ha a vevő a termékbevezetés korai fázisában kezdi meg a kooperációt velünk, biztos, hogy sikeres lesz a projekt.”

A szállítás minden méterét lemodellezik

A vállalat csomagolástervezői a teljes értéklánc, az összes szállítási mód, a ki- és berakodás figyelembe vételével tervezik meg a csomagolást. A vállalatnál modern szimulációs szoftverek állnak rendelkezésre, hogy a veszélyes anyagnak minősülő akkumulátorok útját, a várható erőhatásokat ki tudják számítani.

„Alapvetően a szállítás minden méterét lemodellezzük, a legapróbb részletekig megtervezve a logisztikai feladatot. A legideálisabb anyagokkal és konstrukciókkal dolgozunk, egészen a szilárdság, a záródások megtervezéséig – mondja Pap Károly csomagolástervező dizájner. A DS Smith Packaging Hungary tervezőcsapata nemzetközi hálózatban dolgozik, vagyis egy Budapesten alkotó designer bármikor hozzáférhet például egy Németországban fejlesztett csomagolástechnikai leírásához, ezzel is gyorsítva a termékfejlesztést.

„A DS Smith nagy előnye a globális jelenlét. Például ha egy gyártó termelési kapacitást helyez át a világ egy másik pontjára, az új lokációban nem kell új csomagolástechnológiai szolgáltató után néznie, hiszen a számára eddig nyújtott megoldásainkat rögtön tudjuk adni a másik termelési ponton is” – mutat rá Tóth László a globális hálózat adta lehetőségekre.

Miért fontos, hogy időben kezdjen tervezni a DS Smith?

Ha a vevő már készen álló fejlesztéshez keres csomagolási megoldást, ezzel azt kockáztatja, hogy a termék nem tud időben útra kelni, várakozásra készteti partnereit, ez által negatívan befolyásolja az egész autóipari termékláncot. A DS Smith Packaging Hungary a nemzetközi tapasztalatok és a vállalati tudásmegosztás révén a csomagolás tervezését és kivitelezését rövid idő alatt képes elvégezni.

„A gyorsaság ugyanolyan fontos ebben az üzletágban, mint az autógyártásban. A globális hálózatunknak köszönhetően a speciális DS Smith-tudás az, amivel jelentősen le tudjukk rövidíteni a termék bevezetését a piacon.” – fogalmaz Pap Károly.

A papír mint innováció

Első hallásra hihetetlen, de mégis igaz, hogy a rendkívül jól alakítható papír és más, a DS Smith kínálatában szereplő hibrid megoldások tökéletesen alkalmasak a veszélyes anyagok szállítására. A logisztikában ma már például teljesen bevett az úgynevezett bag-in-box megoldás, amely során vegyszereket fa raklapra helyezett speciális papírdobozban szállítanak, amelyen belül egy műanyag zsák tartalmazza a terméket. Így még a kisebb tömeg elérésével is biztosítható a szilárdság és a biztonság.

„A DS Smith a teljesítményalapú anyagmeghatározás mentén tervezi csomagolóanyagait. Épp csak annyi anyagot használunk fel, amennyit annak „tudnia kell” a szállítás során. Vagyis a mindenkori szállítási vevőigényhez méretezve tudjuk kiszámítani a csomagolási teljesítményt” – fogalmaz Tóth László. A teljesítményalapú anyagmeghatározás egyben könnyebb konstrukciót és helytakarékosabb befoglaló méreteket is jelent, így ez – különösen a nagy tételű szállítmányok esetén – jelentős megtakarítást eredményez.

A DS Smith teljes mértékben elkötelezett a fenntarthatóság iránt. Lehetőség van arra, hogy a vállalat CO2 lábnyom-kimutatást csatoljon fejlesztéseihez, így ezt a vevő figyelembe tudja venni a saját kibocsátási érték meghatározásakor. A cég a felelősségvállalás jegyében teljes egészében újrahasznosítható csomagolásokat kínál.

Veszélyes anyag, biztonságos szállítás

A lítium-ion akkumulátor logisztikai szempontból veszélyes anyagnak számít, szállítására az ENSZ energiacellák szállításával kapcsolatos biztonsági előírásai vonatkoznak. Ezek teljes körű ismerete megrendelői részről nem szükséges az akkumulátorok szállításához, de fontos tudni, hogy a felelősség minden esetben a megrendelőt terheli. Hasonlóképpen a küldő fél felelős a megfelelő csomagolás beszerzéséért és annak kifogástalan állapotáért. Jogszabály írja elő a csomagolóanyag előírás szerinti megtervezését, a helyes feliratozást, a megfelelő dokumentáció elkészítését. A DS Smith maximális szakmai tudással és komplex ismeretekkel rendelkezik a szabványkövetelmények teljesítésében, a szállítás engedélyeztetési eljárásában,, teljeskörűen menedzselve a folyamatot. Így a lítium-ion cellák időben és teljes biztonságban érnek célba.

Elérhetőségek: DS Smith Packaging Hungary Kft. Tel: +36 30 338 6301;

https://www.strategic-packaging.com/hu

Kiemelt Partnereink