Szolgáltatók A Chevron ellen tiltakoznak a románok

A Chevron ellen tiltakoznak a románok

MTI | 2013.12.09 08:20

A Chevron ellen tiltakoznak a románok

A román csendőrség úgynevezett különleges közbiztonsági övezetté nyilvánította vasárnap a Vaslui megyei Pungesti térségét, ahol szombaton tüntetők százai próbálták megakadályozni, hogy az amerikai Chevron olajvállalat palagáz-kitermelés érdekében próbafúrásokat végezzen.

Hirdetés

Az intézkedés szükségállapothoz hasonló fokozott hatósági ellenőrzést jelent egy korlátozott térségben, ahol korábban erőszakos cselekmények történtek. A csendőrség közleménye szerint bevetési és járőröző egységek gondoskodnak a polgárok "nyugalmáról és biztonságáról" a térségben.

Az Agerpres hírügynökség szerint a lakosok arra panaszkodnak, hogy már a házból sem engedik ki őket motozás és kérdezősködés nélkül. A Pungesti és Vaslui közötti országúton a csendőrök minden autót megállítanak és a benne ülőknek számot kell adniuk arról, hova mennek és mi célból.

- Mindegyik ház előtt csendőr áll. Még az útra sem mehetünk ki anélkül, hogy kivallatnának, hova indulunk. Nem értjük, kit védenek itt, kinek a szolgálatában állnak - idézte az egyik helybélit a román állami hírügynökség.

Szombaton a tüntetők ledöntötték a falu határában a Chevron 20 ezer négyzetméteres telkét körülvevő drótkerítést. Az előre be nem jelentett demonstráció részvevői több ízben dulakodásba keveredtek a nagy erőkkel kivonuló csendőrséggel, amikor a rohamosztagosok kiemeltek és elszállítottak több tüntetőt. Román hírforrások szerint a helybeliek mellett számos környezetvédő szervezet aktivistája volt jelen a demonstráción az ország többi részéről.

A tüntetők veszélyesnek és környezetrombolónak tartják az amerikaiak által alkalmazott technológiát, amelynek keretében homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtolnak nagy nyomáson a kőzetbe, hogy kitermeljék onnan a gázt.

A csendőrség közleménye szerint szombaton 22 tüntetőt állítottak elő, közülük 14 ellen büntetőeljárást indítottak garázdaságért, egy ellen fegyverviselésért, és hét személyt megbírságoltak, amiért csendőri felszólítás ellenére sem hagyták el a térséget, ahol engedély nélkül tüntettek.

A Chevron vasárnap bejelentette, hogy újrakezdi szombaton felfüggesztett tevékenységét.

Románia palagáz-tartalékát 660 milliárd köbméterre becsülik, és a román vezetők szerint ennek kitermelésével biztosítható Románia energetikai függetlensége.

Kiemelt Partnereink