Szolgáltatók Speciális tűzoltóautókat kapott a katasztrófa-védelem

Speciális tűzoltóautókat kapott a katasztrófa-védelem

autopro.hu/P.M. | 2019.05.10 12:43

Speciális tűzoltóautókat kapott a katasztrófa-védelem

Szimpla- és duplafülkés vízszállítókat, magasból mentő gépjárművet, kritikusinfrastruktúra-bevetési egységeket, valamint gyorsbeavatkozó járműveket adtak át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon május 9-én. A járművek összértéke meghaladja az egymilliárd forintot.

Hirdetés

Az átadási rendezvényen Bartók Péter tűzoltóezredes, gazdasági főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy az idén lezárult a gépjárműfecskendők beszerzésére szolgáló európai uniós projekt során 14,5 milliárd forint értékben 108 gépjárműfecskendő állt szolgálatba.

Volkswagen is került a flottába

Volkswagen T6 típusú gépjárművel bővült a katasztrófavédelmi igazgatóságok eszközparkja. A járművek szükség esetén vezetési pontként tudnak funkcionálni, elősegítik az adott esemény kezelésében résztvevő erők, eszközök irányítását, együttműködését, bevethetőek ár- és belvízi védekezés idején éppúgy, mint a téli rendkívüli időjárás idején, de segítik a hatósági ellenőrzési feladatokat is.

Vízszállítók is érkeztek

A főigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként, nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése történt meg. Országosan összesen tizenhat szimplafülkés vízszállító támogatja a tűzoltást, az utolsó négy járművet most adják át Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, valamint Veszprém megyének. A katasztrófavédelem ezek mellett összesen tizennégy duplafülkés vízszállító járművet is beszerez a program során, ebből ezúttal hatot adnak át, a főváros, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala megyének.

Nincs vége a beszerzésnek

Bartók Péter beszélt arról is, hogy a tűzoltási, műszaki mentési feladatok során alapvető szerepet kapnak a magasból mentők is. Elhangzott: 2019 végéig összesen 15 magasból mentő jármű áll rendszerbe, összesen csaknem 3,1 milliárd forint értékben. Budapestre most egy negyvenkét méter emelőmagasságú Iveco Magirus magasból mentő kerül.

Fontos a hazai hozzáadott érték

A rendezvényen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese a hazai fejlesztésre, gyártásra utalva fontos momentumnak nevezte azt, hogy saját szakemberek, mesteremberek munkája is benne van az átadott járművekben.

Hozzátette, az is fontos, hogy a tűzoltóktól folyamatosan érkezik visszajelzés arról, milyen használni ezeket a járműveket, és a tapasztalatok mentén mindig lehet javítani azokon.

Kiemelt Partnereink