Magyar karosszériával szeli a habokat az MAN Hamburgban

Szerző: autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.09.04. 07:22

Kétéltű turistabusz állt munkába a német városban, az egyedi jármű az Elbán teljesít szolgálatot – magyar felépítménnyel.

Az MAN alapjaira épül az a turistabusz, amely Hamburg talán egyik legegyedibb járműve. A Hafencity Riverbus névre keresztelt gép karosszériáját a Swimbus International Kft. készítette, ami a hasonló, budapesti úszó turistabusz készítésekor már szerzett tapasztalatot a kétéltű közösségi közlekedési eszközről.

A nem mindennapi busz hamburgi üzembe helyezés a kamionhirek.hu szerint korántsem volt egyszerű: mivel a német szabályozás nem ismeri a kétéltű fogalmát (hát még a kétéltű buszét), különösen nehéz volt beszerezni a szükséges engedélyeket. A közlekedési hatóság ezen felül ragaszkodott hozzá, hogy buszról lévén szó, kerüljön leszállásjelző is a fedélzetre.

A gép karbantartása is tartogat magában kihívásokat: az egyedik alkatrészek legyártása után a jármű magas kihasználtsági foka miatt szinte alig van idő a szerviz felé venni az irányt. A busz egyébként eddig mind műszakilag, mind üzletileg jól muzsikál, a használat első két hónapjában hatezernél is többen váltottak jegyet rá.