Szolgáltatók Európa-szerte zúgolódnak a közlekedési dolgozók

Európa-szerte zúgolódnak a közlekedési dolgozók

MTI/autopro.hu | 2016.04.05 10:44

Európa-szerte zúgolódnak a közlekedési dolgozók

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyar Szakszervezeti Szövetség az ágazat munkavállalóinak megfelelő munkafeltételeiért, a kezdeményezés összhangban van az európai törekvésekkel.

Nemes Gábor a közlekedési tagozat képviseletében elmondta, hogy az Európai Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szakszervezete (ETF) egyenlő bánásmódot követel a dolgozók számára mind bérezés, mind munkafeltételek terén. A kontinens közlekedési dolgozói ezért petíciót indítottak: a 28 tagállamból egymillió aláírásra van szükség, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a témát.

A hazai szakszervezetek a 18 megye 180 ezer munkavállalójától mintegy ötvenezer aláírást szeretnének összegyűjteni, emellett a hazai parlamenti pártokat is felszólították, hogy támogassák az ágazatban dolgozók tisztességes foglalkoztatását: többek között olyan szakmai fórum felállítását követelik, melyen keresztül a dolgozók és a döntéshozók közvetlenül egyeztethetnek a problémákról.

Székely Sándor, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezetének elnöke szerint európai bérfelzárkóztatási programot kellene indítani, mert a magyar fuvarozók bére egyre inkább leszakad az európaitól.

Bizonytalan utakon - egyre nagyobb a különbség a hazai és az európai bérek között

A közlekedési dolgozók, így a Volán és a MÁV-szakszervezetek az utóbbi hónapokban több alkalommal is sztrájkkészültségbe léptek. Igaz, a munkabeszüntetéseket a legtöbb alkalommal sikerült a tárgyalásokon elért kompromisszumos megállapodásokkal elkerülni, ez korántsem jelenti az ágazati alkalmazottak problémáinak teljes körű megoldását.

A követelések végrehajtása, a bérek és a munkakörülmények egységes ágazati javítása átfogó, széleskörű kormányzati program indítását igényelné, melynek elsődleges feladata az európai bérszínvonal elérése lenne. A különbség megszüntetése vagy jelentős enyhítése után Európa közlekedési alkalmazottai még hatékonyabban tudnák érdekeiket érvényesíteni.

Kiemelt Partnereink