A kormány Magyarország járműipari Szilícum-völgyét látja Zalaegerszegben

Szerző: MTI | 2017.05.19. 14:02

A mintegy 40 milliárd forintból megvalósuló zalaegerszegi tesztpálya csaknem 250 hektáros területen épül meg.

- Magyarország felkerül a járműipari kutatás-fejlesztés és tesztelés világtérképére, ez egyszerre nyújt lehetőséget a hazánkban dolgozó járműipari vállaltoknak, az ebben az iparágban dolgozó, elhelyezkedni akaró szakembereknek, a kutatóműhelyeknek és a beszállítóknak - fogalmazta meg a beruházás kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök.

Kijelentette: "az ipari forradalmat engedjük be ebbe a térségbe". Ebben Németország jár az élen, amely "egyben a legfontosabb és leghűségesebb gazdasági partnere Magyarországnak, a vele való együttműködés tette lehetővé a magyar gazdaságnak, hogy az egyik húzóereje a járműipar legyen".

Megítélése szerint "büszkének kell lennünk arra, hogy tudunk Mercedest, Audit és Suzukit gyártani, de azt szeretnénk, hogy legalább részben itt terveznék és fejlesztenék, de ha lehet, akkor teljes egészében itt is tesztelnék őket".

ozzátette, hogy kapcsolódó beruházásként napokon belül döntés születik a Zalaegerszeget és az M7-es autópályát összekötő gyorsforgalmi út még hiányzó forrásairól, a tervezés már megindult, a határidőket tartani lehet.

Vigh László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a pálya miniszteri biztosaként arról beszélt, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be a kormányfő a Műegyetemen tartott, a Jövő autói című konferencián a zalaegerszegi járműipari tesztpálya építését. Hangsúlyozta, hogy a tesztpálya kapcsán a hazai ipar, a felsőoktatás, a kutatás-fejlesztés a szakmai értelmiséggel "Magyarország járműipari Szilícum-völgyét" teremtheti meg.

A zalaegerszegi rendezvényen résztvevő több száz meghívott között ott volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Lepsényi István az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára és további politikusok mellett a Bosch, a Continental, az Ericsson, a General Electric, a Flextronics, a Huawei vagy a Nokia képviselője, valamint a brit, a japán, a német és az osztrák nagykövet.