Szolgáltatók A ZalaZone-ba tette át székhelyét a MAJOSZ

A ZalaZone-ba tette át székhelyét a MAJOSZ

Kuthi Áron | 2019.09.26 05:01

A ZalaZone-ba tette át székhelyét a MAJOSZ

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) együttműködési megállapodást kötött az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel, a dokumentumot a MAJOSZ által rendezett konferencián írták alá a ZalaZone központjában. Az eseményen több kiváló autóipari szakember is előadást tartott, és a résztvevők eljutottak a nemrég megnyitott, magánberuházásban készült ZalaZone Kutatási és Technológiai Központba is.

Hirdetés

A Nyírő József MAJOSZ-elnök és Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója által aláírt dokumentum értelmében a szervezet és a társaság kiemelt szakmai együttműködést épít a járműipar és járműfejlesztés, a gyártási technológiák, a modern ipari és kommunikációs technológiák, és közlekedési rendszerek területén.

A MAJOSZ 4:PONT:2 című szakmai konferenciáján Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára a magyar iparfejlesztés hét pilléréről beszélt. Szavai szerint ezek a következők lennének:

  • az energiatermelés átalakítása, a CO2-kibocsátás csökkentése, hulladékgazdálkodás fejlesztése
  • az egyetemek és az ipari világ közötti infrastrukturális együttműködések kialakítása
  • science parkok kiépítése
  • digitalizáció
  • közúti és vasúti közlekedésfejlesztés
  • felnőtt- és szakképzési rendszer fejlesztése
  • kreatív ipar

A konferencián előadott többek között Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezetője, aki a termelés hatékonyságnövelését mint az iparvállalatok előtt álló elsődleges feladatot jelölte meg, hiszen a növekvő bérköltségek, a munkaerőhiány csak ezt a lehetőséget hagyják nyitva a cégek előtt. Nick Gábor, az EPIC InnoLabs részéről azt ecsetelte, hogy a magyar vállalatok versenyképességét nagy mértékben hátráltatja az innováció hiánya. Mint mondta, mostanában sok Ipar 4.0-val foglalkozó konferencia zajlik, rengeteg információ hangzik el róla, a cégek nagy része mégsem tudta, tudja termőre fordítani az általa kínált lehetőségeket, ezért jelenleg az Ipar 4.0 témája a túlzott elvárások szakasza után a kijózanodás, kiábrándulás szakaszában van.

A Continental Automotive Hungary standja a konferencián

Ács István, a Bosch Rexroth ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a digitalizáció új üzleti modelleket hoz magával. Akár retrofit módon, létező termelési rendszereket okosítunk fel, akár zöldmezős beruházással indítjuk az okos gyártást, a termék tervezésétől kezdődően a kinyert adatok és azok elemzése lesznek azok, amelyek meghatározzák az értékteremtést.

A konferencián előadást tartott még Brányik Tibor, a Trigo Group divízió-gazgatója az elektromotorok roncsolásmentes tomográfiai vizsgálatáról, Kiglics Gábor, az eCon Engineering Kft. ügyvezetője az önvezető járművek virtuális modellezéséről és elektromágneses szimulációkról, illetve Tóth Bálint, az APZ Kft. mérnöke az automatizált vezetési funkciók és autonóm járműrendszerek tesztpályán történő vizsgálati lehetőségeiről.

MAJOSZ-sarok

A májusi közgyűlés döntésének értelmében a MAJOSZ a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban alakított ki tárgyalót, egyúttal ide helyezi át székhelyét. A magánberuházásban épült, nemrég átadott technológiai központ egyik szobájában ezentúl MAJOSZ-sarok várja a látogatókat. Ezt a jövőben a MAJOSZ-tagvállalatok tárgyalónak használhatják ügyféltalálkozó esetén.

A pályabejárás során rövid vezetéstechnikai bemutatót tartott Hamar Zoltán, a tesztpálya műszaki igazgatója, aki egy úgynevezett kettős sávváltásos jávorszarvas-tesztet hajtott végre először bekapcsolt ESP- (menetstabilizáló) rendszerrel, majd ennek kiiktatásával, 140 km/órás sebességgel.

A konferencia kiállítói voltak:
Continental Automotive Hungary Kft., Bosch Rexroth Kft., BMW Group/Hungary, Autófókusz Kft., MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., EXIM Bank, Penzz-Impex Kft., Mattor Automatika Kft., Trenkwalder Recruitment Kft., HDH-Mérnök Kft., MKB Euroleasing Kft., Omega csoport.

Kiemelt Partnereink