Szolgáltatók 800 milliárd forintból készítik fel Debrecent a BMW érkezésére

800 milliárd forintból készítik fel Debrecent a BMW érkezésére

MTI | 2019.02.11 15:59

800 milliárd forintból készítik fel Debrecent a BMW érkezésére

A magyar kormány 2030-ig mintegy 700-800 milliárd forint forrást biztosít debreceni fejlesztésekre – jelezte az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetemen (DE) rendezett üzleti-befektetői fórumon.

Hirdetés

Palkovics László elmondta: a Debrecen 2030 – A Kárpát-medence észak-keleti régiójának központja című projekt keretében 427 milliárd forint forráshoz jut a város a régió népességmegtartó erejének és versenyképességének növelésére, de a további – például egyetemi – fejlesztésekkel összesen csaknem 800 milliárd forintot fordíthatnak beruházásokra központi forrásból.

Átfogó intézkedés Debrecen modernizálására

A tárcavezető a Debrecen 2030 projektből kiemelte a gazdasági kapcsolatok élénkítését, a közlekedésfejlesztést – nevesítve az autópálya-, illetve vasúti összeköttetést Nagyváraddal, és a debreceni repülőtér "komoly nemzetközi" légikikötővé bővítését –, az oktatás terén pedig a debreceni nemzetközi iskola és a német iskola kialakítását, valamint a román és az ukrán nyelvű oktatás megteremtését.

A kormány a források biztosítása mellett a jogszabályi háttér megteremtésével és a projektmenedzsment ellátásával járul hozzá a fejlesztések sikeréhez – fűzte hozzá.

Összefogott az ipar és az oktatás

Az üzleti-befektetői fórumon Szilvássy Zoltán rektor utalt rá, hogy a Debreceni Egyetem elsőként alakított klasztereket az iparkamarával, a városi önkormányzattal és a gazdasági szereplőkkel együttműködve. Rádöbbentek ugyanis, hogy "az egyetemi-akadémiai észjárással csak korlátozottan tudnak a gazdaság számára hasznokat termelni". Az elmúlt évek együttműködése "markáns eredményeket" hozott – tette hozzá a DE rektora a befektetői fórumon.

Kiemelt Partnereink