Szolgáltatók 150 milliárdból pöröghet fel a hazai közlekedés

150 milliárdból pöröghet fel a hazai közlekedés

MTI | 2016.03.08 09:21

150 milliárdból pöröghet fel a hazai közlekedés

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 500 millió eurós hitelkeretet biztosít a magyar államnak, az EIB alelnöke és a nemzetgazdasági miniszter első lépésként az összeg 28 százalékának lehívásáról állapodott meg.

Hirdetés

Az átszámítva 150 milliárd forintos, kedvezményes hitel a közúthálózat fejlesztésére, modernizálására használható fel. Varga Mihály tájékoztatása szerint a több részletben lehívható összegből a következő öt évben fogják az infrastrukturális beruházásokat finanszírozni. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a hitelnek köszönhetően gyorsabb fejlesztésre nyílik lehetőség azoknál az útvonalaknál is, melyek nem tartoznak a Transzeurópai Közlekedési Hálózathoz, és így uniós forrásokból nem támogathatóak.

A hitelkeret segítségével olyan beruházások valósulhatnak meg, mint az M8 és M44 gyorsforgalmi utak Kecskemét-Nagykőrös-Békéscsaba közötti szakasza, az M85 autóút Csorna-Sopron szakasza, valamint a 23. és 25. főutak Bátonyterenye-Ózd közötti szakaszainak gyorsforgalmi fejlesztése. A megújuló úthálózat azon túl, hogy hozzájárul a közlekedésbiztonság javulásához, csökkenti a regionális egyenlőtlenségeket, növeli a magyar vállalkozások versenyképességét, valamint az ország turisztikai elérhetőségét is magasabb szintre emeli.

Az újabb beruházásokat kedvezményes hitelből finanszírozzák majd

A 25 éves futamidejű, öt év türelmi idővel kiegészített hitelkeret fennmaradó részét a beruházások előrehaladása szerint két részletben, várhatóan 2018-ban és 2020-ban hívja le Magyarország.

Baranyay László, az EIB alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, az Európai Beruházási Bank 1999 óta finanszíroz magyarországi beruházásokat, 2011 és 2015 között 5,9 milliárd euró értékű hitelt ítélt oda az országnak. Elmondása szerint az EIB májusban képviseleti irodát nyit Budapesten, így a hitelkeret nyújtását további tanácsadással is kiegészíti majd. A hazai vállalkozások társfinanszírozásán túl Budapest mellett további városokat (mindenekelőtt Szegedet és Miskolcot) támogatnának, 2016-ban pedig új pénzügyi eszközöket is bevezetnének.

Kiemelt Partnereink