Logisztika Sokat ígérnek a raktári végrehajtási rendszerek

Sokat ígérnek a raktári végrehajtási rendszerek

autopro.hu/V.M. | 2022.07.22 13:23

Sokat ígérnek a raktári végrehajtási rendszerek

Fotó: Softeon

A robotok, az automatikus anyagmozgató és szortírozó rendszerek és más automatizálási technológiák egyre terjedő raktári alkalmazásával megjelent az igény a raktári végrehajtási rendszerek (warehouse execution system – WES) iránt, melyek hatékonyan képesek összehangolni a különböző berendezések működését.

Hirdetés

A WES azért válik egyre népszerűbb megoldássá a modern raktárakban, mert képes az elvégzendő feladatokat az automatizálási erőforrások elérhetőségének pontos ismeretében elosztani. A WES a tradicionális raktári menedzsment rendszerek (WMS) és a raktárvezérlő rendszerek (WCS) között működik, úgy elosztva a munkát időben és gépek között, hogy azok időben elkészüljenek és a szűk keresztmetszetek ne legyenek fennakadások okozói.

Hatékony döntéshozatal sok változóval

Az automatizálási megoldásokat és WMS rendszereket kínáló vállalatok által egyaránt forgalmazott raktári végrehajtási rendszerek több előnyt is kínálnak. A tradicionális raktári menedzsment rendszerek nem rendelkeznek olyan rálátással az automatikus berendezések elérhetőségére, mint a WES. A jó rálátás és a szabálymotorok kombinációja a kulcsai az utóbbival elérhető magasabb termelékenységnek.

Azoknak a szabályoknak, melyek meghatározzák, hogy melyik berendezéseknek mikor, milyen feladatot szab a WES, konfigurálhatónak kell lennie – mutatott rá Austin Santich, az amerikai Matthews Automation Solutions rendszerfejlesztési igazgatója.

A WES figyelembe veszi, hogy melyik megrendelést mikor kell teljesíteni, továbbá azt is ismerheti, hogy melyik automatikus rendszer képes megfelelni a speciális elvárásoknak, például, hogy melyik csomagolósoron láthatják el különleges csomagolással a terméket.

Valójában azonban még ennél is több változó összevetésével határozza meg a feladatok kiosztását. „A WES-nek sokféle változót kell tudnia számításba venni, köztük a rendelésteljesítési időket, az optimalizálási lehetőségeket, beleértve a készletek és az erőforrások elérhetőségét, az időt amire a csomagoknak a kikötőbe kell érniük, illetve más kapacitásokat és korlátokat” – mondta el a Logistics Managementnek nyilatkozva Dan Gilmore, a WES és WMS rendszereket kínáló Softeon marketingvezetője. „Itt jön a képbe a szabálymotor, ami képes mindezen változókat figyelembe venni, és lehetővé tenné a döntések automatikus meghozatalát.”

Gilmore hozzátette, hogy egy jó WES nem csak az automatikus berendezéseknek képes munkát kiosztani, hanem az emberi munkaerőnek is, ami például a komissiózásért felel.

A raktári feladatvégzés optimalizálásához az is hozzájárul, hogy a WES az új rendeléseket a beérkezéstől azonnal kezeli, nem pedig olyan csoportokba gyűjtve, melyek feldolgozása csak egymás után történhet.

Leveszi a terhet a vállakról

Mivel a WES folyamatosan „pillanatra kész” tudással rendelkezik az erőforrások és más tényezők állapotáról, illetve mert szabálymotorja automatikusan megakadályozza, hogy a szűk keresztmetszetek problémát jelentsenek, Gilmore szerint a menedzserek nyugodtan hagyhatják, hogy az hozza meg helyettük az anyagáramlást meghatározó legfontosabb döntéseket.

„Először is, egy számítógép mindig hatékonyabban fog több faktort összevetni, mint egy ember. Másodszor pedig, mikor emberi döntéshozatalra kell támaszkodni, az késedelmet hoz a folyamatba” – fejtette ki Gilmore.

Megjegyezte, hogy bár a WES konfigurálása időbe telik, mikor az kész, a rendelésfeldolgozás és az erőforrások hasznosításának fő döntései automatizálhatóvá válik, amivel megszületik az okosraktár.

Szükséges beruházni?

Annak eldöntése, hogy egy vállalatnak szüksége van-e WES rendszerre, Michael Wohlwend, az Alpine Supply Chain Solutions tanácsadó cég munkatársa szerint végső soron attól függ, hogy a jelenlegi rendszerek az igényeknek megfelelően működnek-e. Bővebben kifejtve elmondta, hogy a döntést meg kell, hogy határozza a már alkalmazott WMS és WCS rendszerek képessége, az automatizáltság foka, illetve a megrendelések jellemzői.

Gilmore a WES mellett érvelve elmondta, hogy megfelelő implementálás mellett „vagy kevesebb automatizálásra van szükség a termelékenységi cél eléréséhez, vagy pedig az azonos mértékű automatizálással nagyobb termelékenység lehetséges. Nem gondolom, hogy a vállalatok tisztában lennének azzal, mi lehetséges a raktári végrehajtási rendszerrel”.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink