Logisztika Sok rejlik a targoncák megfelelő karbantartásában

Sok rejlik a targoncák megfelelő karbantartásában

autopro.hu/V.M. | 2023.01.04 16:22

Sok rejlik a targoncák megfelelő karbantartásában

Fotó: Doosan

Az infláció az egekben, az új targoncákra akár két évet is várni kell, miközben a targoncák továbbra is megkerülhetetlen elemei a modern raktáraknak. Ebben a helyzetben az eddigieknél is fontosabb a gépek megfelelő karbantartása, ami lehetővé teszi az egyes targoncák életidejének kitolását és a fenntartási költségek csökkentését.

Hirdetés

A targoncák karbantartása két szinten történhet, a makro és a mikro szinten. A makro az egész céges flotta élettartamának menedzselését jelenti, függetlenül a telephelyek számától. Ezt a koncepciót több nagyvállalat is használja, bár ma még nem nevezhető bevetnek. A mikro szinten magától értetődően az egyes gépek karbantartásáról van szó.

A makro és mikro szemlélet jó kiegészítői egymásnak, attól függetlenül, hogy együttes alkalmazásuk a karbantartás tervezését bonyolultabbá teheti.

A „nagy kép”

A makro szintű menedzsment fontosságát hangsúlyozta Tim Roth, a Crown Equipment targoncagyártó értékesítés utáni szolgáltatásokért felelős igazgatója: „Egy targoncaflottát átfogóan kell kezelni. Nem üzemenként, hanem egy egységes flottaként, függetlenül a méretétől.”

A flotta átfogó kezelésében a fő mutatószám a teljes működési költség órára lebontva. Ez az egyes targoncák fajlagos működési költségeiből adódik össze, és nagyban befolyásolja a gépek kora. Például mire egy targonca tíz éves lesz, az üzemben tartásának egy órája ötször drágább lehet, mint mikor még csak egy éves volt. Flotta szinten mindig kiszámítható egy átlagos működtetési költség, ami összevethető az általunk még elfogadhatónak tekinthető értékkel

A makro szinten alakítható ki stratégia az új gépek vételére irányulóan, a gyakorlati megvalósításhoz azonban nyilvánvalóan szükséges a mikro szint, azon belül az egyes targoncák korának, állapotának és feladatainak ismerete. Utóbbi elengedhetetlen a csere idejének és lebonyolításának maghatározásához, hiszen mára a targoncák sok helyen nélkülözhetetlenek a logisztikai folyamatokban.

A cserék megfelelő menedzselését különösen fontossá teszi az új targoncák beszerzésénél tapasztalható hosszú várakozási idő.

A részletek is számítanak

A mikro szintre való odafigyelés pont olyan fontos, mint a teljes kép vizsgálata. Van, ahol a mai napig nem formalizált a targoncák karbantartása, vagyis az éppen szükségessé váló javításokat végzik csak el. A legtöbb helyen azonban egy legalább részben formalizált karbantartási programmal gondoskodnak a gépek egészségéről.

Szóba jön a saját technikusok alkalmazása minden telephelyen, ha azonban ez nem kivitelezhető, a kereskedők és a gyártók munkatársaira lehet támaszkodni. A partnerek akár a karbantartás teljes egészéért felelhetnek a szerződés részleteitől függően, de lehetséges szerelők hívása on demand jelleggel is.

Szemléletváltás kell

A Logistics Management cikke szerint a részletektől függetlenül a cél az alkalmiról a tervszerű karbantartásra átállás. Ehhez szükség van az egyes targoncák feladatainak, igénybevételének és karbantartási történetének pontos követésére sok egyéb mellett.

A sok részletes adat kinyeréséhez a kulcs a telematika. A targoncákra szerelt fedélzeti eszközök képesek begyűjteni a működés során keletkező fontos adatokat, amiket aztán egy felhőbe továbbíthatnak tárolás és elemzés céljából.

Az adatok elemzésével elérhető magasabb színvonalú karbantartás és egyéb irányú optimalizálás – például targoncánként kevesebb akkumulátor tartása – kisebb működési költséget tesz lehetővé végső soron.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink