Logisztika Sok múlik az állványrendszer megválasztásán

Sok múlik az állványrendszer megválasztásán

autopro.hu/V.M. | 2022.07.06 13:19

Sok múlik az állványrendszer megválasztásán

Fotó: Trans-Sped Kft.

Egy raktár hatékonyságának alapvető meghatározója az állványrendszer típusa. A rosszul megválasztott és elrendezett állványzat a mindennapi működésben és hosszabb távon egyaránt komoly gondforrás lehet. Éppen ezért érdemes átvenni, hogy milyen állványrendszerek érhetőek el, illetve, hogy azok milyen előnyöket kínálnak.

Hirdetés

A Transparency Market Research előrejelzése szerint a logisztikai szektor 10-15 százalékkal fog nőni a következő években, nagyrészt a kiskereskedelmi, e-kereskedelmi és gyártási szektorok által hajtva. A bérköltségek és a bérleti díjak tovább fognak emelkedni, ami a növekvő volumenek mellett további nyomást fog gyakorolni a vállalatokra. Mindez ahhoz vezet, hogy a gyártóknak és a logisztikai szolgáltatóknak a raktárhelyiségeiket hatékonyabban kell hasznosítaniuk, amiben az első lépés a megfelelő állványrendszer kiválasztása.

A rossz raktárelrendezés rendkívül negatív hatással van a helyhasználat hatékonyságára. A jó hír, hogy a helykihasználás maximalizálása hasonlóan sok előnnyel szolgál: ide tartozik az alacsonyabb működési költség, a hatékony készletmenedzsment, a nagyobb termelékenység, a biztonságosabb munkakörnyezet, valamint a magasabb vevői elégedettség.

Mire figyeljünk?

Az ideális állványrendszer kiválasztásánál fel kell mérni a rendelkezésre álló alapterületet, a kihasználatlan területeket, a termékek sajátos követelményeit, illetve az igények hosszabb távon várható változását.

Elsődlegesen a termék jellemzői határozzák meg, hogy milyen állványrendszerre van szükség. Az ideális megoldás sokszor több típus kombinálása. A cél a hatékonyság növelése a legalacsonyabb működési költség, valamint a karbantartás és a munkabiztonság követelményeinek figyelembevétele mellett.

A bőség zavara

Ma számos különböző típusú állványrendszer érhető el a piacon. A legegyszerűbb a soros, ami népszerű az alacsony ára és a különböző méretekben elérhetősége miatt. Az ilyen állványokon rakatok egyes vagy kettes mélységben tárolhatóak. Az előbbi megoldás előnye, hogy mindegyik rakathoz azonnal hozzá lehet férni, míg az utóbbié, hogy jobb helykihasználást tesz lehetővé.

Az átfolyó rendszerű állványokkal nagy sűrűségben helyezhetőek el rakatok. Az egyik oldalon betárolt rakatok a másik, kitárolási oldalra a gravitáció és dinamikus elemek, például görgők segítségével jutnak el. Egymás mögött kettőnél jóval több rakathely alakítható ki, mivel a gravitáció általi mozgás révén az nem jelent akadályt, hogy a targoncák nem férnek hozzá a belül lévőkhöz. Ezzel az állványrendszerrel duplájára vagy akár háromszorosára növelhető a tárolókapacitás.

Átfolyó rendszerű állványok nem csak raklapok, hanem kisebb méretben dobozok kezelésére is készülnek. Az elv itt is ugyanaz: az egyik oldalon betárolt csomagok a másik oldalon válnak elérhetővé. Az ilyen állványokat gyakran használják a kiskereskedelemben.

A drive-in állványrendszerek szintén a több mélységben tárolással maximalizálják a helykihasználást, itt azonban a belső rakathelyek feltöltése – ahogy a név is sugallja – a targoncák bejárásával valósul meg. Ez a megoldás ideális azonos termékek nagy mennyiségben tárolásakor. Hátránya, hogy egy oszlopon belül egymás felett csak azonos termékek tárolhatóak.

A push-back csakugyan többszörös rakathely-mélységet kínál. Előnye a drive-in állvánnyal szemben, hogy egymás felett eltérő termékek helyezhetőek el, az átfolyó rendszerrel szemben pedig, hogy a ki- és betárolás egy oldalon történik, ami eggyel kevesebb folyosót tesz szükségessé.

A keskeny folyosós soros állványok a sima soros állványokhoz hasonlítanak azzal a különbséggel, hogy a sorok közti oszlopok szűkebbek, ami jobb helykihasználást jelent.

A konzolos állványokon hosszú termékek, mint például fagerendák és csövek tárolhatóak a kiálló karokra helyezve. A targoncák könnyen hozzáférhetnek a termékekhez a karok között alájuk nyúlva, majd felemelve azokat.

Ha már megvan az állványrendszer típusa, a beszállítók közül célszerű egy olyat választani, amelyik nem csak magát az állványt, hanem ahhoz kapcsolódó kiegészítőket is kínál – áll a Warehouse & Logistics News cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink