Logisztika Mobil eszközök kapcsolják hálózatba a dolgozókat

Mobil eszközök kapcsolják hálózatba a dolgozókat

autopro.hu/V.M. | 2023.02.13 16:20

Mobil eszközök kapcsolják hálózatba a dolgozókat

Fotó: Honeywell

A vezeték nélküli hordható eszközök, például kisméretű számítógépek nem számítanak újdonságnak a raktárakban. Ennek ellenére még a szakembereknek is érdemes lehet kicsit elmerülni abban, hogy mire is képes a technológia, és miért is érheti meg a bevezetése a statisztikák szerint még szép számban kínálkozó területeken.

Hirdetés

A vezeték nélküli mobil eszközök már ma is elterjedtek a raktárakban. Valójában „ma a létesítmények 90+ százalékában használnak vezeték nélküli eszközöket valamilyen szinten” – mondta Mark Wheeler, az amerikai Zebra Technologies ellátási lánci megoldásokért felelős igazgatója.

Egy friss felmérés során a megkérdezett informatikai szakemberek 52 százaléka válaszolta, hogy a mobil eszközök és szoftverek jelentősen hozzájárulnak a teljesítménynöveléshez. Nekik 98 százalékuk jelezte, hogy a technológia növeli a dolgozók teljesítményét, javítja a munkafolyamot, a vásárlói élményt és gyorsítja a döntéshozatalt. Mi több, 96 százalékuk látja úgy, hogy a technológia alkalmazása és a bevételnövekedés között közvetlen kapcsolat van.

Mindez azt jelenti, hogy „semmi más nem nyújt akkora befektetés-megtérülést, mint a mobil vezeték nélküli eszközök” – mutatott rá Robert Brice, a vonalkódolvasási megoldásokat fejlesztő RFgen elnöke.

Még van hova fejlődni

Az előnyök ellenére a mobil eszközökben rejlő potenciált még messze nem aknázták ki teljesen a vállalatok. Az RFgen egy friss felmérése szerint a technológia átlagosan csak háromból egy munkafolyamban van jelen egy raktáron belül.

Ugyanakkor ez a jövőben változni fog. A VDC Research kutatása szerint a technológia egyre nagyobb szerepet kap a raktárak fejlesztésében, elsősorban a munkaerőhiány miatt. A cég szerint 2021-ben a mobil eszközökre, adatgyűjtő technológiákra, gépi látásra és robotikára irányuló befektetések korábban nem látott, sokszor 25-30 százaléknál is nagyobb mértékben nőttek.

Brice szerint a vezeték nélküli eszközök térnyerését a problémák hajtják. „Az emberek folyamatosan keresik, hogy mit lehetne fejleszteni. Csökkenteni akarják a hibák számát, és követni szeretnék, hogy ki által és hol voltak kezelve a termékek… Talán, ami a leglényegesebb, hogy a vállalatok egy folytonos digitális nyomon követési láncot kívánnak létrehozni a létesítményükben lévő minden egyes terméknek.”

Gördülékeny munkavégzés

A hordható számítógépekkel a dolgozóknak nem kell egy vonalkódleolvasót keresgélniük, felemelniük, majd ismét lerakniuk, mivel az folyamatosan a kezükön van, ez pedig fokozza a teljesítményüket és a munkavégzés gördülékenységét – magyarázta a hordható vezeték nélküli eszközök előnyeit Scott Stelter, a Honeywell Productivity Solutions and Services termékmenedzsere a Logistics Managementnek.

A Honeywell csak egyike azon vállalatoknak, melyek kézen és csuklón hordható kis méretű számítógépeket kínálnak. Ezek kijelzőjükön információval láthatják el viselőjüket, csatlakozhatnak a helyi adat- és adatkezelő hálózatokhoz, plusz vonalkódok leolvasására is képesek lehetnek.

A mobil eszközök által beolvasott adatok más eszközökbe, például nyomtatókba találhatják meg útjukat, általában azonban a végállomás egy adatkezelő rendszer, például a raktári menedzsment rendszer. Plusz természetesen ellenkező irányú adatforgalom is jelen van. Mindez azt jelenti, hogy a mobil eszközökkel a dolgozók összekapcsolttá válnak, illetve a munkájukhoz szükséges adatokhoz hamarabb és könnyebben férhetnek hozzá.

Összességében a vezeték nélküli eszközök ma már sokkal többet kínálnak, mint a kezdetekkor, mikor a vonalkódolvasás és esetleg a távolból indított nyomtatás jött szóba. A dolgozókat bekapcsolják a raktári adatáramlásba, és fontos szerepet töltenek be a hatékonyság biztosításában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink