Logisztika Megéri automatizálni a raklapozást

Megéri automatizálni a raklapozást

autopro.hu/V.M. | 2022.06.10 07:21

Megéri automatizálni a raklapozást

Fotó: Universal Robots

A munkaerőhiány miatt egyre nehezebb munkáskezeket találni az olyan fárasztó, monoton és sérülésveszélyes raktári feladatok, mint a raklapozás elvégzésére. Mindeközben a művelet automatizálási lehetőségei folyamatosan fejlődnek, a megtérülési idő pedig csökkenőben van. Éppen ezért egyre több vállalat számára érheti meg fontolóra venni az automatizálást.

Hirdetés

A raktárakban az egyik leginkább munkaintenzív feladat a raklapozás. Éppen ezért ez az automatizálásra egyik leginkább kínálkozó terület az Universal Robots stratégiai marketingért felelős fő menedzsere, Joe Campbell szerint. „Ha egy cég embert keres ilyen pozíciókba, valószínűleg nem lesz képes betölteni azokat.”

Az emberek elfordulása a munkakörtől a robotizálás előretörését hozta el, amivel mind a részben, mind a teljesen automatizált koncepciók népszerűsége nő. Ezek az egyébként nem új keletű megoldások egyúttal egyre szofisztikáltabbá válnak, képessé válva arra, hogy elvégezzék a raklapozás, vagy éppen a termékek raklapról lerakodásának egész folyamatát.

Még vannak akadályok

A raklapozó robotok képességei sokat fejlődtek az elmúlt időben, de a folyamatokba beillesztésük előtt továbbra is komoly akadályt képez, hogy leginkább nagy volumenű, alacsony változékonyságú alkalmazások esetében kínálnak jó alternatívát.

Josh Cloer, a robotikai megoldásokat fejlesztő Mujin értékesítési vezetője a Logistics Management szakportálnak nyilatkozva elmagyarázta, hogy az egy terméktípusból álló rakatok képzése egyszerű és kipróbált alkalmazása az automatizált raklapozásnak, ugyanakkor a rakatok többféle termékből összeállítása egyelőre komplikált feladatnak számít.

Cloer elmagyarázta, hogy a sikerhez szükség van egy automatizált upstream rendszerre is, ami képes puffereket képezni és szekventálni a termékek érkezését. Megosztotta továbbá, hogy a Mujin gépi látás segítségével határozza meg a megfelelő szekventálást. Ezt követően a robot már képes elvégezni a pufferképzést.

A raklapozó robotok másfelől azonban egyre rugalmasabbak. Ez köszönhető például a kobotok megjelenésének, és gyors terjedésének a területen. „Olyan raklapozó (robot)cellák érhetőek el, melyek nagyon rugalmasak, és át lehet őket telepíteni egyikről a másik gyártósorra” – mutatott rá Campbell. „Ezeket könnyű felállítani, és leginkább úgy funkcionálnak, mint szerszámok, amiket akkor használunk, mikor valamilyen probléma merül fel.”

Lehetőség az optimalizálásra

A raklapozó robotok működésének optimalizálására lehetőséget kínál, ha azokat hozzákapcsolják a raktári menedzsmentrendszerhez. Pontosan ezt tette a logisztikai megoldásokat fejlesztő ausztrál Witron.

A menedzsmentrendszer kezeli a kapacitásfeleslegeket, az előrejelzési adatokat, a termékek mozgását és sok más egyebet. Ezáltal a gyártósor végén lévő raklapozó robothoz a termékek a megfelelő időben és sorrendben érkeznek meg.

Megtérülés váratlan módokon

Összességében a raklapozás automatizálásának megtérülési ideje tág keretek között változik. Ahol csak egyféle terméket kell mozgatni, a beruházás könnyen megindokolható Cloer szerint. Többféle terméknél a beruházás robotikai része drágább lesz, de még mindig bőven megéri a befektetés.

Régebben a kétéves megtérülés szinte garantált volt, az időtáv azonban rövidül a munkaerőhiány miatt. „Az automatizálás ellenállóságot kölcsönöz az ellátási láncnak, és ez egy megfontolásra érdemes előny” – vélekedik Cloer.

Mindezen felül az automatizált raklapozás olyan módokon is megtérülhet, amire sokan nem is gondolnának. Ilyen a sűrűbb termékelhelyezés a raklapon, ami csökkentheti a szállítási költségeket. A stabilabb rakatok képzése, a kevesebb hiba összeállításkor, valamint a rakatok oly módon összeállítása, hogy azokat könnyebb legyen szétbontani, szintén előnyökként jelennek meg.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink