Logisztika LPG-vel válnak zöldebbé a targoncák

LPG-vel válnak zöldebbé a targoncák

autopro.hu/V.M. | 2022.11.29 16:23

LPG-vel válnak zöldebbé a targoncák

Fotó: Still

A logisztikai szektorba is fokozatosan begyűrűzik a károsanyag-kibocsátás iránti igény, ami arra ösztönzi a cégeket, hogy a folyamatok és a berendezések területén is megvizsgálják, hogyan csökkenthetnék környezetterhelésüket. A targoncák esetében a kínálkozó lehetőségek egyike az LPG-hajtás, ami a tisztább működésen kívül számos egyéb előnnyel is szolgál.

Hirdetés

A raktározásban több területet is érdemes megvizsgálni, ha a károsanyag-kibocsátás csökkentése a cél. A világítás, a fűtés és hűtés, valamint a helyhez rögzített és mobil anyagmozgató berendezések mind jelentős energiafogyasztással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy komoly emisszióforrások is egyben.

Targoncák nélkül sok raktár működése elképzelhetetlen lenne, éppen ezért a környezetbarátabb üzemanyaggal használatuk jó első lépés lehet a karbonlábnyom csökkentésében.

Ideje váltani

A dízelmotor elterjedt hajtástechnológia a targoncák esetében. A gázolaj magas energiasűrűségű üzemanyagként jelentkezik, a dízelmotor pedig kiváló kültéri alkalmazások esetében, az árnyoldal azonban a magas károsanyag-kibocsátás.

A gázolaj elégetésével nem csak nagy mennyiségű szén-dioxid, hanem korom is keletkezik. Utóbbi nyomot hagyhat a targoncák által kezelt árukon, nem beszélve az emberi egészségre gyakorolt hatásairól.

Alternatívaként kínálkozik az LPG, aminek elégése 98 százalékkal kevesebb szilárd részecske keletkezésével jár. Ami a kipufogón távozik, az korom- és ólommentes, három gázkomponensre ható redukciós katalizátorral pedig a szénmonoxid és a nitrogén-oxidok szintje is minimálisra csökkenthető. További előny, hogy nem kell kiömléstől tartani, mivel az LPG egyszerűen elpárolog.

Az alacsony kibocsátás miatt az LPG-hajtotta targoncák szinte minden iparágban használhatóak, ezenfelül zárt környezetben és kültéren is megállják helyüket, Az épületeken belül alkalmazás esetében plusz előny a kisebb zajterhelés.

Jobb, mint az elektromos?

A dízel egy másik alternatívája az elektromos hajtás. Az elektromos targoncák népszerűsége fokozatosan nő, velük nem csak a karbonlábnyomot, hanem a zajszennyezést is csökkenthetik a cégek, miközben a levegőminőség is javul.

A töltési szükséglet azonban rendszeres leállást követel meg, emellett pedig a plusz karbantartási feladatokról sem szabad megfeledkezni, ami növeli azt az időt, ami alatt a targonca nem vehet részt aktívan a munkavégzésben.

Az LPG-vel működő targoncák egy töltéssel háromszor annyi ideig üzemelhetnek, mint akkumulátoros társaik, ezenfelül a töltési idő is rövidebb. A költségtényező szintén az LPG-s modellek mellett szól: jellemzően vételáruk és – a csereakkumulátor árát is figyelembe véve – fenntartási költségük is alacsonyabb, mint az akkumulátoros változatoké.

Van hova fokozni

Az LPG használatához mérten még nagyobb emissziócsökkenés érhető el Bio-LPG-vel, melyet hulladékok és fenntartható forrásból származó anyagok keverékéből állítanak elő. A Bio-LPG és a normál LPG 40-60 százalék arányú keverékével a dízelhez képest további 48, míg a sima LPG-hez képest 33 százalékkal redukálható a szén-dioxid-kibocsátás.

A Bio-LPG kémiailag hasonló a normál LPG-hez, ezért a váltás minimális infrastrukturális befektetéssel megoldható. A Bio-LPG-vel nem változik a járművek kültéri használhatósága, miközben az elektromos hajtáshoz képest nagyobb gyorsulást és állandó sebességet ígér – áll a Warehouse & Logistics News cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink