Logisztika Így tarthatjuk karban raktárunk beton padlóját

Így tarthatjuk karban raktárunk beton padlóját

autopro.hu/V.M. | 2022.04.26 16:21

Így tarthatjuk karban raktárunk beton padlóját

Fotó: Jungheinrich

A beton padló a modern raktárak egyik legalapvetőbb és legegyszerűbb része, mégis meghatározója a hatékony anyagáramlásnak és a biztonságos működésnek. Ezért fontos, hogy idejekorán felismerjük a kialakulóban lévő felülethibákat, valamint, hogy tisztában legyünk azzal, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Hirdetés

Az egész napos forgalom, a targoncák és egyéb eszközök által folyamatosan mozgatott nehéz rakományok idővel elkerülhetetlenül nyomot hagynak a betonpadlón. A rosszul karbantartott, felülethibás padló nem csak rosszul mutat, de ronthatja a termelékenységet, járművek megsérüléséhez vezethet, illetve ami talán a legfontosabb, hogy veszélyforrást jelenthet a dolgozókra nézve.

A vállalatoknak magától értetődőnek tűnik, hogy az irodahelyiségekben kellemes környezetet teremtsenek, azonban más a helyzet a raktárak esetében. Utóbbiaknál inkább az új eszközökre költenek, amik a Warehouse & Logistics News cikke szerint rossz állapotú padló mellett lehetséges, hogy nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Éppen ezért a beton padlóknak rendszeres karbantartásra van szükségük.

Ezekre figyeljünk oda!

Brit statisztikák szerint az elmúlt három évben a közlekedési és raktározási szektor nem halálos kimenetelű baleseteinek 45 százaléka a sík padlón történt megcsúszásokhoz, megbotlásokhoz és elesésekhez köthető. Megakadályozásukban sokat segít az egyszerű odafigyelés, tisztaság- és rendtartás. Ugyanakkor a beton padló veszélyes hibáit olykor nehéz észrevenni. Hogy megakadályozzuk a kisebb hibák problémás méretet öltését, érdemes odafigyelni néhány dologra.

  • Repedések: az első a repedések, amikből sokat látni. Okozóik jellemzően a szerkezeti mozgások és a leeső termékek. Ugyan nem mindig utalnak strukturális hibára, a repedések kitágulhatnak, széleikből darabok válhatnak le, így pedig már kárt okozhatnak a rajtuk áthaladó járművekben.
  • Tágulási hézagok: a beton egyes szekciói között tágulási hézagok biztosítják, hogy az anyag repedés nélkül húzódhasson össze és tágulhasson ki. Ha a hézagok mentén a beton fala szabaddá válik, az idővel elmálláshoz, majd kátyúk képződéséhez vezethet.
  • Kátyúk: a leejtett tárgyak sérüléseket okoznak a beton felszínén, forgalmas területeken pedig ezek a sérülések méretes kátyúkká alakulhatnak, amik már veszélyt jelentenek.

Komolyabb repedések esetében valószínűleg a keletkezés okának kivizsgálása szükséges, kisebbeknél azonban elég csak egyszeri javítást végezni.

Tehetünk a megelőzésért

A komoly sérülések megelőzése érdekében először is érdemes minél hamarabb kijavítani a kisebb hibákat. A méretes felszínhibák nem csak veszélyesek, de javításuk akár a raktár leállítását is megkövetelheti.

A hibák kialakulását segíti meggátolni a rendszeres tisztítás, legalább heti egyszeri gyakorisággal. Ugyancsak fontos az eszközök jó állapotban tartása, hogy ne sértsék meg a padlót működésük közben.

A raktár időközönkénti átrendezését is érdemes lehet megfontolni. Általa elérhető, hogy ne mindig ugyanaz a terület legyen terhelés alatt, ezzel csökkentve az elhasználódás sebességét.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink