Logisztika Autonóm targoncákba fektet a BMW

Autonóm targoncákba fektet a BMW

autopro.hu/V.M. | 2022.11.02 04:20

Autonóm targoncákba fektet a BMW

Fotó: Youtube/Fox Robotics

A BMW kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó cége, a BMW i Ventures vezette azt a befektetést, ami során több vállalat 20 millió dollárt invesztált a Fox Robotics-ba. Az amerikai cég elsőként fejlesztett ki olyan önvezető targoncát, ami képes teherautók rakodóteréből teljesen önállóan kiemelni raklapokat.

Hirdetés

„A Fox Robotics autonóm targoncái lehetővé teszik az ügyfeleknek, hogy az árukat gyorsabban és biztonságosabban mozgassák, miközben a munkaterületi termelékenységet is fokozzák” – mondta Kasper Sage, a BMW i Ventures befektetéskezelő munkatársa.

Ami azt illeti, a BMW nem most először fektet be az önvezető targoncák fejlesztése érdekében. Idén egy olyan programot indított egyik németországi telephelyén, mely során targoncák felhőalapú vezérlését tesztelik.

Nehéz problémára született megoldás

A Fox Robotics targoncái már több vállalat, köztük a DHL Supply Chain telephelyein is üzemben vannak. A vállalatnak sikerült megoldania a targoncák automatizálása előtt álló legnagyobb kihívást, ami nem más, mint a teherautók autonóm kirakodása a raktárterület módosítása nélkül. A kirakodás több ok miatt is a nehezen automatizálható funkciók között szerepel: az okok között szerepel a művelet gyors elvégzésének puszta igénye, az áruk előre nem ismert elrendezése, valamint a vibrációs és hirtelen erőbehatások elviselésének szükségessége.

Ugyancsak a Fox Robotics javára írható, hogy autonóm targoncái mindössze órák alatt üzembe helyezhetőek az új területen, szemben a több héttel vagy akár hónappal, ami az automatizálási megoldások integrációjára jellemző.

Jó pozícióban a sikerhez

Till Reuter, a Kuka korábbi vezérigazgatója, és a Fox Robotics új igazgatósági tagja elmondta: „A Fox azon kulcs víziók egyikét valósítja most meg, amelyeket mindig is valóra akartam váltan a Kukánál – konkrétan az anyagmozgatási funkció automatizálását. A Kukánál robotokkal sikeresen optimalizáltuk a termelési oldalt, és most a Fox jó pozícióban van ahhoz, hogy ugyanezt tegye a raklapmozgatással.”

Bár az autonóm autókra még várni kell, az önvezetés már valóság a modern raktárakban. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az autonóm targoncák segíthetnek a munkaerőhiány kezelésében, annak ellenére, hogy ma még korlátozott funkcionalitással rendelkeznek.

A cél a világ meghódítása

A Fox Robotics hétköznapi targoncákat szerel fel érzékelőkkel és az önvezetés lelkét alkotó szoftverrel. A fedélzeti öntanulási rendszer lehetővé teszi, hogy a targonca olyan járművekből is kiemelje a raklapokat, amikkel először érintkezik vizuálisan.

A vállalat célja, hogy világszerte elterjessze technológiáját, és a targoncák működtetési költségeit felére csökkentse. A mostani befektetéssel nyert összeget a gyártás felfuttatására, jelenléte kiterjesztésére, illetve új munkatársak felvételére kívánja fordítani.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink