Logisztika A régi targoncákat is biztonságosabbá teszi a Bosch

A régi targoncákat is biztonságosabbá teszi a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2023.04.24 04:20

A régi targoncákat is biztonságosabbá teszi a Bosch

Fotó: Bosch Pressroom

Targoncák nélkül elképzelhetetlen lenne a modern raktárak, és végső soron a logisztikai rendszerek működése. A targoncák azonban a munka megkönnyítésén kívül ütközésveszély hordozói is – ezt a kockázatot igyekszik csökkenteni a Bosch a saját fejlesztésű kamerarendszerével.

Hirdetés

A targoncákat érintő ütközéses balesetek jellemzően abból erednek, hogy a jármű vezetője nem rendelkezik jó rálátással környezetére. Ilyen eset például a tolatás vagy a megemelt rakattal való navigálás.

A Bosch az ilyen esetekre fejlesztette ki multi kamera rendszerét, mely 360 fokos képet biztosít az operátornak a targonca környezetéről. Ennek köszönhetően az operátor mindig pontosan tudhatja mi történik a jármű környezetében. A Bosch 2021 ót kínálja vezetői asszisztens rendszerét, ami mostantól utólag felszerelhető megoldásként is elérhető.

Philipp Kurek, a Bosch Engineering nem közúti megoldásokért felelős vezetője szerint fejlesztésükkel jelentősen redukálható a balesetek kockázata, továbbá „az operátorok stressz-szintje drasztikusan csökkenthető, lehetővé téve számukra, hogy nyugodtabban dolgozzanak, és hosszabb ideig nyújthassák maximális teljesítményüket.”

Egyszerű felépítés, könnyed felszerelés

A Bosch rendszere négy kompakt kamerából, egy vezérlőegységből és egy tíz col képátlójú érintőképernyőből áll. A csomagban a kamera-felerősítési pontokkal egyetemben minden megtalálható, ami ahhoz szükséges, hogy a rendszert bármelyik márkájú és bármilyen korú targoncára könnyedén fel lehessen szerelni.

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch szerint a magas felbontású kijelző még az azt közvetlenül érő napfényben is jól olvasható, az alumínium ház pedig a próbára tevő környezeti viszonyok közepette is biztosítja a használhatóságot.

A kijelzőn az operátor válogathat a kameraképek között az aktuális helyzet igényeinek függvényében. Kiválaszthatja például, hogy a targonca előtt vagy mögött lévő területet, a gép körüli teljes, 360 fokos területet vagy azt az osztott képernyőn egy másik kameraképpel együtt megjelenítve lássa.

A multi kamera rendszer 2023 nyarától lesz elérhető a Bosch partnerein keresztül. A vállalat szerint a rendszere nem csupán targoncákhoz, de más ipari szállítójárművekhez, építőipari és mezőgazdasági gépjárművekhez is ideális választás.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink