Logisztika A mozgások célbavétele hozhat hatékonyabb raktárakat

A mozgások célbavétele hozhat hatékonyabb raktárakat

autopro.hu/V.M. | 2022.07.13 10:20

A mozgások célbavétele hozhat hatékonyabb raktárakat

Fotó: Pexels

A raktárakban komplex folyamatok zajlanak, melyekben sok ponton nyílik lehetőség a hatékonyság növelésére. Bár igen sokszor figyelmen kívül hagyják, az egyik optimalizálási lehetőség az amúgy elkerülhető, felesleges mozgások megszüntetése.

Hirdetés

A napi működés során jelentős mennyiségű felesleges mozgás történhet egy raktárban. Egy dolgozó például számtalan alkalommal tehet meg oda-vissza utakat instrukciók és szerszámok magához vétele miatt. Más felesleges mozgások lehetnek például a csomagolás közbeni folyamatos helyváltoztatások, munkaeszközök keresése, illetve az irodák közti járkálás üzenetek továbbítása érdekében.

Egyes mozgások jelentéktelennek tűnhetnek, azonban mégis érdemes gondoskodni a számuk minimalizálásáról, ugyanis összeadódva már nagy hatással lehetnek a termelékenységre. Mielőtt nekiláthatnának egy feladat elvégzésének, a dolgozóknak bizonyos lépéseket kell tenniük, ilyen például a komissiózási lista felvétele, valamint a megfelelő csomagolóanyagok és szerszámok kikeresése. Komoly probléma, ha a dolgozók a nagy távolságok miatt több időt töltenek a munka előkészítésével, mint a feladatvégzéssel.

A mozgások felülvizsgálata azonban nem csak a termelékenység fokozása miatt előnyös. A munkától távolmaradások egy jelentős hányadáért felelnek a fizikai munkavégzésből eredő sérülések, amik a túl nagy súlyok emeléséből és repetitív mozdulatvégzésekből erednek. A szükségtelen mozgások számának csökkentése kevesebb sérülést és hiányzást eredményez.

Egy harmadik ok a raktárban végzett mozgások felülvizsgálatára, hogy az egyes mozgások feleslegességét a munkavállalók maguk is felismerhetik, változtatás hiányában ez pedig az elégedetlenség növekedéséhez vezet.

Hogyan csináljuk?

Bár a felesleges mozgások eltüntetése nem fog egyik napról a másikra sikerülni, a magasabb termelékenység és profit képében jelentkező előnyök miatt érdemes rászánni az időt a felülvizsgálatra. A Manufacturing Tomorrow cikke szerint a sikerhez a következő lépéseket követve célszerű haladni.

1. Az okok azonosítása

Nehéz lehet annak felderítése, hogy hol, milyen folyamatokban vannak felesleges mozgások. Ebben segíthet a dolgozók bevonása, a kikérdezésük a tapasztalataikról és a javaslataikról.

2. Új működési sztenderdek bevezetése

Az előző lépés alapján meg lehet határozni a változtatásokat. Először is olyan új működési sztenderdeket szükséges felvázolni, ami kizárja a gyakran előforduló felesleges mozgások lehetőségét. Érdemes a munkába bevonni a dolgozókat a jobb eredmény és a változtatások könnyebb elfogadtatása érdekében.

3. A raktárelrendezés fejlesztése

Érdemes feltenni olyan kérdéseket, minthogy: Az egyes termékeket vagy felszereléseket egymáshoz közelebb kellene-e tárolni? A nehéz és gyakran használt eszközök a megfelelő helyen vannak tárolva? A válaszok szerinti átrendezésen kívül bizonyos fokú automatizáció alkalmazása is segíthet.

4. Használjuk ki a technológiai lehetőségeket!

Hogyan a dolgozóknak ne kelljen nagy távolságokat megtéve ide-oda járkálniuk instrukciókért, mobil kerekes platformok helyezhetőek el a raktár különböző pontjain. A gyaloglással töltött idő megspórolásával ezzel a mobil munkaállomások megkétszerezhetik a termelékenységet.

A hordható eszközök szintén segítenek. A headseteken keresztül például utasítások továbbíthatóak, kiváltva a papírlisták használatát.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink