HR Ablak Új képzésben egyesíti az Ipar 4.0 és az adattudományi ismereteket a Pannon Egyetem

Új képzésben egyesíti az Ipar 4.0 és az adattudományi ismereteket a Pannon Egyetem

autopro.hu | 2020.08.17 10:49

Új képzésben egyesíti az Ipar 4.0 és az adattudományi ismereteket a Pannon Egyetem

Fotó: Pannon Egyetem Mérnöki Kar

A termelőrendszerek és ellátási láncok elemzésére, valamint digitális transzformáción alapuló rendszerfejlesztésre képes szaktudás iránt a következő években rohamosan növekvő igény fog mutatkozni. Jelenleg azonban Magyarországon nincs olyan alap- vagy mesterfokú képzés, ami az ipar új igényeinek megfelelő képesítést nyújtana, a Pannon Egyetem mérnöki kara ezért fogja 2020 szeptemberében elindítani az Ipar 4.0 megoldásokat fejlesztő adat- és rendszertudományi szakmérnök képzést. A veszprémi posztgraduális képzésről a kar tudományos és stratégiai dékánhelyettesét, Dr. Abonyi Jánost kérdeztük.

Hirdetés

Miért fontos az adatelemzés a szakemberek számára az Ipar 4.0 világában?

A negyedik ipari forradalom hajtóerejét a rendszerek teljes összekapcsoltságában és a gyártási folyamatok teljes digitalizálásában rejlő lehetőségek adják. A lehetőségeket elsődlegesen az összekapcsolt rendszerek integrált adataiból kinyert információk hasznosítása jelenti. A vállalatok kezdik felismerni, hogy olyan komplex termelő és szolgáltató rendszerek és ellátási láncok elemzésére és digitális transzformáción alapuló rendszerfejlesztésre képes szakemberekre van szükségük, akik képesek az Ipar 4.0 megoldásokat fejleszteni adat- és rendszertudományi eszközök felhasználásával.

Ezen igényeket felismerve egy olyan képzés kialakítását tűztük ki célul, amely a rendszerszemléletet, a folyamatmérnöki ismereteket, az Ipar 4.0 megoldások kialakításának lehetőségeit és az adattudomány eszköztárát integrálva ismerteti, kialakítva az Ipar 4.0 megoldások adatalapú fejlesztéséhez elengedhetetlen gondolkodásmódot.

Hol tartanak a magyar vállalkozások a rendelkezésükre álló adatmennyiség felhasználásán alapuló vezetési módszerek alkalmazásában?

Az első pilot projekteken a legtöbb hazai nagyvállalat már túl van. Az eddigi tapasztalatok alapján az adatelemzési projektek kudarcainak a legfőbb oka az elszeparált tudás és a közös “nyelv” hiánya. Az adattudósok az elmúlt évtizedekben a bankszektorra és a kereskedelemre, majd az utóbbi években a közösségi média adataira fókuszáltak, az adatbányászati szakemberek nagyon kis százaléka mozog otthonosan a gyártóipari problémák világában.

Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform felmérései és gazdasági partnereinkkel való egyeztetések egyaránt rámutattak arra, hogy jelentős igény van az olyan szakemberekre, akik a folyamatfejlesztés, a lean és az adattudomány eszköztárát alkalmazva képesek összetett fejlesztési problémák megoldására. Ennek megfelelően a képzésünk célja, hogy közelebb hozza az ipari szakmérnökök gondolkodását az adattudósok algoritmikus gondolkodásmódjához.

Fotó: Pannon Egyetem Mérnöki Kar

Mi a képzés fókusza, és milyen oktatási területeket ölel fel?

Képzésünk fő fókuszában a rendszerszemléletet, folyamatmérnöki ismereteket, illetve az Ipar 4.0 megoldások kialakításának lehetőségeit az adattudománnyal összhangban, az adattudomány elemzéseinek eredményeit közvetlenül felhasználva fejlesztési javaslatok kidolgozásához szükséges ismeretek átadása áll.

Az egyéves képzés az Ipar 4.0-érettség felmérése témakörétől indul, ahol áttekintjük a digitális transzformációban rejlő, az adott műszaki és gazdasági környezetben a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel elérhető fejlesztési lehetőségeket. Ezután szépen fokozatosan az egyes technológiai ismereteken és gépi tanulási algoritmusokon át a második félév végén eljutunk a műszaki, gazdasági és informatikai projektek agilis menedzsmentje, fejlesztési projektek minőségének biztosítása témakörhöz, amivel egy keretet kívánunk adni a teljes képzésnek. Ezek alapján elmondható, hogy a 8 modul lefedi egy mai Ipar 4.0 gyártás-digitalizációs projekt szinte minden lépését, így a hallgatók olyan tudásra tehetnek szert, amivel már sikerre tudják vinni az ilyen jellegű projektjeiket.

Kiknek szól ez a képzés, illetve milyen leterheltséggel jár a hallgatóknak időben és anyagiakban?

A képzést célzottan az olyan iparban dolgozó mérnökök, szakemberek számára szól, akik nyitottak az algoritmikus gondolkodásra és szeretnének gyakorlati tudásra szert tenni. Az órákat egyetemi oktatók és ipari partnerek fogják tartani minden félévben összesen tíz szombati napon. A képzés ára félévenként 250 ezer forint. Azoknak a hallgatóknak, akiknek a képzését a küldő intézmény nem finanszírozza, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar ösztöndíjat kínál, amelynek részletei megtalálhatóak a honlapunkon.

A hallgatók vizsgafeladataikat hozhatják a vállalati életükből, vagy önök adnak nekik valós projekt részfeladatot. Miért jó ez a hallgatók munkahelyeinek?

A képzés legfontosabb gyakorlati eredménye a projektalapú szakdolgozat. Mind a két félévben kötelező tárgyként szerepel a szakdolgozat, amit az egyes modulok alapján kell felépíteni. A problémakör, amit a hallgató körüljár, és aminek megoldására javaslatot tesz, kifejezetten a hallgató saját vállalatánál felmerülő projekten alapul.

Mik a jelentkezési feltételek?

Legalább alapképzésben szerzett, államilag elismert oklevél (régi képzésben főiskolai, új képzésben BSc oklevél).

Kiemelt Partnereink