HR Ablak Több százmillió állást válthat ki az MI

Több százmillió állást válthat ki az MI

autopro.hu/Sz.K. | 2023.09.10 08:17

Több százmillió állást válthat ki az MI

Fotó: Pixabay

A Goldman Sachs befektetési bank tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia idővel 300 millió teljes munkaidős álláshelyet helyettesíthet az Egyesült Államokban és Európában. Bár az üzleti hatékonyság javítása érdekében történik, ez egy módja lehet a hosszú várakozási idő lerövidítésének.

Hirdetés

Teljesen rendben van, ha valaki csak néhány adatot szeretne frissíteni vagy egy számlát befizetni, akkor egy robottal lép kapcsolatba. Viszont egy orvosi krízishelyzetben vagy kibertámadás alatt senki sem szeretne robotokkal foglalkozni. Mindenki egy emberrel szeretne beszélni, hogy teljesen megértesse magát.

Amikor besétál egy autókereskedésbe, lehet, hogy már előre lefoglalt egy tesztvezetést, kérdezett és választ kapott a műszaki kérdéseire. A jövőben a tesztvezetésre kinézett autó felismeri, hogy megérkezett, köszönti önt. Beül, elindul és készen áll arra, hogy egy előre meghatározott útvonalon tegyen vele egy kört, amely biztosítja, hogy a végén biztonságosan visszatérjen a parkolóba. Ehhez nem feltétlenül lenne szükség emberi beavatkozásra. De mi a helyzet azzal a sok kérdéssel, amely nem illeszkedik a technológia által megtanult programozott forgatókönyvbe?

Az egyediség megőrzése

A tervezés és gyártás területén a mesterséges intelligencia már most is képes a vázlatokat 3D-modellekké alakítani, és a hibákat még azelőtt megjósolni, hogy azok a gyártósoron jelentkeznének. A folyamatot azonban csak egy eredeti kreatív ötlet indíthatja el. Ha minden iparág ugyanazt az MI-technológiát használná az autóik tervezéséhez és gyártásához, akkor alig vagy egyáltalán nem lenne márkakülönbség. A vásárlók egyszerűen a legújabb terméket választanák, és a verseny az első, nem pedig a legjobb termékért folyna.

Amikor megbízást kapunk arra, hogy új vezetőket keressünk az ágazatban működő szervezetek számára, a leggyakoribb megbízás az, hogy „találj nekem olyan okos egyéniségeket, akik a megszokottól eltérő módon gondolkodnak”.

Ezt szem előtt tartva tehát a szervezeteknek komolyan el kell gondolkodniuk azon, hogy az MI milyen hatással lesz a munkaerő-felvételre. Hol fokozhatja az MI az üzleti teljesítményt vagy automatizálhatja a szerepeket? Melyek azok a helyzetek, amelyekben az ember egyszerűen nem helyettesíthető?

A mesterséges intelligencia valódi értéket teremthet, de a vállalatok vezetőinek tervre van szükségük ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőle. Legyen szó akár arról, hogy az egész szervezetet felkészítik a jövőre, akár arról, hogy megvizsgálják a képzettségi bázist és meghatározzák, hol lehet technológiával pótolni a hiányosságokat – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink