HR Ablak Társadalmi összefogást sürget a Continental

Társadalmi összefogást sürget a Continental

autopro.hu/V.M. | 2021.06.08 10:19

Társadalmi összefogást sürget a Continental

Fotó: Continental

A vállalatok, a politika és a társadalmi szereplők együttműködésére szólít a Continental. Az autóipari beszállító szerint csak közösen lehet megoldást találni azon kedvezőtlen állapotra Németországban, amely szerint egyidejűleg áll fenn munkanélküliség és a képzett munkaerő erősödő hiánya.

Hirdetés

Dr. Ariane Reinhart, a Continental emberi kapcsolatokért felelős vezetője úgy fogalmazott: „Németország egy komoly kihívás előtt áll. Sok munkavállaló van kitéve annak a veszélynek, hogy elveszíti megélhetését a digitalizáció, a technológiai átalakulás és a járvány miatt. Ugyanakkor több iparágban is állandósulni látszik a képzett dolgozók hiánya – komoly hatást gyakorolva a német gazdaság növekedésére.”

Elvekben a német munkaerőpiac elégséges tartalékokkal rendelkezik ahhoz, hogy fedezze a növekvő igényeket. Azonban ahhoz, hogy a szükséges átalakulás megvalósulhasson, „meg kell teremteni a szükséges keretfeltételeket” – fogalmazott Reinhart, aki szerint a modern képzésben rejlik a munkanélküliség és a munkaerőhiány orvoslásának kulcsa.

Reinhart továbbá kifejtette, hogy a strukturális változások csak akkor vihetőek véghez, ha minden érdekelt közreműködik. Hozzátette, a társadalom felelőssége, hogy mindenki számára garantálja a foglalkoztathatóságot, emellett mindent meg kell tenni a munkanélküliség ellen, mivel az az egyetlen módja a társadalmi harmónia fenntartásának.

Egységes tervre van szükség

A német munkaügyi hivatal becslése szerint csak az IT-szektorban 18 ezer betöltetlen pozíció van. Ugyancsak jelentős munkaerőhiány tapasztalható a kórházi ellátás, az ipar és a STEM, vagyis a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területeken is. A növekvő automatizáció továbbá megszünteti az alacsony képzettséget igénylő munkákat, azzal egy időben pedig még több szakképzettséget követelőt teremt.

Reinhart szerint meg kell határozni, hogy Németországnak milyen képzettségű dolgozókra lesz szüksége öt év múlva, majd egy nemzeti képzési tervet kell készíteni, ami a szakmai gyakorlatokat, az egyetemeket, valamint a különböző keretek között zajló átképzéseket is magába foglalja.

Bebiztosítja dolgozói jövőjét a Continental

A Continental már jelenleg segítséget nyújt a piacképes új szaktudás megszerzésében. A vállalat 2018-ban indította útjára a dolgozóinak átképzésére irányuló átfogó programját. Ennek részeként 2019-ben megalakult a Continental Technológiai és Átalakulási Intézet, a vállalat saját képzési intézménye.

Jelenleg több mint ezer munkavállaló vesz részt az intézmény által kínált képzésekben, miközben fizetésüket is változatlanul megkapják. A cél, hogy 2022-ben a résztvevők számát kétezerre emeljék.

Kiemelt Partnereink