HR Ablak Hogyan dolgozhatna több nő a kutatás-fejlesztésben?

Hogyan dolgozhatna több nő a kutatás-fejlesztésben?

autopro.hu/P.B. | 2021.06.05 12:22

Hogyan dolgozhatna több nő a kutatás-fejlesztésben?

Fotó: Pexels

Az angolul STEM-nek rövidített tudomány, technológia, mérnöki és matematikai területet összefoglaló állásokban kevesebb nő dolgozik, mint férfi. Ennek legfőbb oka a képzésben és a kevés női mintában rejlik a legtöbb kutatás szerint – az érdeklődés felkeltése és megtartása a legnagyobb kihívás.

Hirdetés

A Society of Women Engineers kutatásért felelős társigazgatója, Roberta Rincon a Machine Design című lapban fejtette ki véleményét – melyeket kutatásokkal támasztott alá – arról, hogy a kutatás-fejlesztésben, és egyáltalán az említett STEM területén miért dolgozik kevesebb nő, mint férfi.

A szerző szerint már az oktatás kezdeti fázisában sokat lehetne javítani a helyzeten: ha sikerül már gyerekkorban felkelteni a lányok érdeklődését a terület iránt, az segíthet abban, hogy a matematikában és a többi reál tantárgyban jobban teljesítsenek, és kialakuljon bennük az elköteleződés, vagy legalábbis az erős érdeklődés a tudományok iránt.

Szintén nagyon fontos a jó példa állítása: a sztereotípiák lebontása, és olyan nők bemutatása, akik a tudományban dolgoznak – vagy akár tanárként oktatnak reál tárgyakat.

Miért lesznek pályaelhagyók a nők?

Elsőre szinte mindenkinek a család vagy a gyermekvállalás ugrik be, ám a Rincon által idézett felmérés szerint a mérnöki pályát elhagyó nők 70 százaléka tovább dolgozott, csak más területen. A távozás fő okaként a munkahelyi légkört és a körülményeket jelölték meg – illetve sokan nem látták a lehetőségét a továbblépésnek és a szakmai előmenetelnek.

A Kelly Services felmérése szerint az Egyesült Államokban a STEM területén dolgozó nők 27 százaléka úgy érzi, megrekedt a karrierje, míg 32 százalék azt válaszolta, egy éven belül munkahelyet szeretne váltani. Ennél csak Brazíliában és Indiában volt magasabb ez a két arány a vizsgált országok közül. Sok nő panaszkodott arra, hogy hátrányos megkülönböztetés érte őt a munkahelyén – írjja a Machine Design.

Hiányzó lépcsőfok, nem üvegplafon

A McKinsey 2019-ben tanulmányában arról írt, hogy a legfelsőbb szinteken találni női dolgozókat, azonban a helyzet olyan, mintha hiányozna egy lépcsőfok – nem üvegplafonról van tehát szó, mert a legmagasabb szinteken is előfordulnak nők a STEM területén is, de egyszerűen túl kevés a női dolgozó ahhoz, hogy minden szinten megfelelő arányban legyenek.

Rincon szerint ugyan léteznek problémák a fizetésekkel vagy az egyenlő bánásmóddal is a nők és a férfiak között, de foglalkozni kell azzal is, hogy a munkáltatók lehetőséget biztosítsanak az ambiciózus női munkavállalóiknak az előrelépésre – még mielőtt feladnák a karrierjüket a kutatás-fejlesztésben.

Kiemelt Partnereink