HR Ablak Pénteken talán pont kerülhet a bértárgyalások végére

Pénteken talán pont kerülhet a bértárgyalások végére

Szammer Nikolett | 2020.03.13 10:48

Pénteken talán pont kerülhet a bértárgyalások végére

Fotó: Audi Hungaria NewsRoom

Az egész napos tárgyalások során tegnap a munkáltatói oldal átadta a legújabb bérajánlási csomagját és az Audi Hungária Független Szakszervezet képviselőivel, valamint szakértőkkel kiegészülve egységes szerkezetbe foglalták a foglalkoztatási biztonságot támogató intézkedéseket. A bérajánlat elfogadásáról a szakszervezet Bizalmi testülete ma dönt.

Hirdetés

Hetek óta zajlanak az egyeztetések a győri Audi és szakszervezet között az új bércsomag elfogadását illetően. Tegnap megszületett a munkáltatói oldal legújabb ajánlata, melyet közösen dolgozott ki a munkavállalói oldal bértárgyaló delegációjával.

Az új bérajánlási csomag - melynek elfogadásáról a szakszervezet ma dönt -, kimondja, hogy a bérmegállapodás időtartama 3 év.

Az inflációkövetés maradt

A 3 éves futamidejű ajánlat reálértékének megtartása érdekében a vállalat már az előző körben felajánlotta a bérmegállapodás teljes időtartamára az inflációkövetést, melyet most is rögzítettek. Ennek értelmében az adott évekre ajánlott emelt összegű alapbér a tényleges inflációs ráta és a figyelembe vett prognózis (2020-ra 3,5%, 2021-re 3,3%, 2022-re 3,0%) a munkatársak számára kizárólag pozitív irányú különbségével, a tényleges inflációs ráta nyilvánosságra hozatala után, a következő évben korrigálásra kerül. Amennyiben tehát a tényleges infláció alacsonyabb a fenti prognózisnál, ez a bérmegállapodásban rögzített alapbéremeléseket nem befolyásolja, azok nem csökkennek. (Tényleges inflációs mutatók forrása: Központi Statisztikai Hivatal - KSH.)

A munkáltató a fix összegű béremelésen felül vállalja a mozgóbér 4 százalékának beépítését 2020. július 1-től az alapbérbe. Ennek értelmében az alapbér aktuális (2020. június 30-án érvényes) összege 4 százalékkal nő, a mozgóbér mértéke pedig 2020. július 1-től 0-15 százalék között lehet.

A vállalat a bérmegállapodás 3 éves futamidejére évente 130 ezer Ft bruttó egyszeri, a júniusi bérrel történő kifizetést ajánl fel, melyet minden munkatárs szabadon használhat fel.

Így alakulnak a lojalitási bónuszok

A lojalitás bónusz összegét az Audi Hungaria – a 2019-es bérmegállapodás során kialakított juttatási csomagra tekintettel – kiegészítve az ajánlat 3 éves futamidejére vonatkozó juttatások összegével az eddig megszokott módon kívánja biztosítani:

  • 27. év 39.000 bruttó Ft/hó
  • 28. év 40.500 bruttó Ft/hó
  • 29. év 42.000 bruttó Ft/hó

A jubileumi jutalmat a vállalat értékes juttatási elemnek tartja, amelyet változatlan formában nyújt:

  • 10. évforduló bruttó 100.000 Ft,
  • 15. évforduló bruttó 150.000 Ft,
  • 20. évforduló bruttó 200.000 Ft,
  • 25. évforduló havi alap- és mozgóbér, és egy nap fizetett távollét

A vállalat egyeztetést kezdeményez a 30. jubileumi év elérésekor adható jutalom mértékéről.

Fotó: facebook.com/ahfsz.hu

A VBK mértéke csökkent a korábbi ajánlathoz képest

A Választható Béren Kívüli juttatás mértékén csökkentett a munkáltató a korábbi ajánlatához képest. A jelenlegi adójogi környezet, illetve az ajánlat többi elemére való tekintettel a munkáltató a 2021-es, 2022-es és a 2023-as évre (2023. december 31.ig) most már egy egységes évi 400 ezer Ft-os keretösszeget javasolt. Előző bérajánlati csomagjában a vállalat még 2021-re 20 ezer, 2022-re pedig további 30 ezer forintos emelést célzott előre.

A Kollektív Szerződés 1. sz. mellékletének (Munkarend táblák) 3/1. sorszámú munkarendje (rugalmas munkarend) az alábbiak szerint módosul, amennyiben a szakszervezet elfogadja a javaslatot:

- A fizetetlen munkaközi szünet 2020. április 1-jétől 45 percről 30 percre csökken.

A szakszervezet számára kiemelten fontos területekről, a foglalkoztatási garanciáról, a foglalkoztatás biztonságát támogató intézkedésekről, annak kereteiről és feltételeiről a tegnapi tárgyalási fordulón mindkét fél szakértőinek bevonásával előkészített javaslatot terjesztettek elő a tárgyaló felek, amit a béremelési ajánlattal együtt fog a mai napon az AHFSZ Bizalmi értekezlete megvitatni és dönteni róla.

Stáb alakult az Audinál a járványhelyzet kezelésére
A koronavírussal kapcsolatosan a többi hazai autógyártóhoz hasonlóan megkerestük az Audi Hungariát is. Érdeklődésünkre a vállalat a következőket válaszolta: "Vállalatunknál a termelés folyik, a koronavírus jelenleg nincs hatással termelésünkre és az ellátási láncra. Természetesen figyelemmel kísérjük a fejleményeket és szoros kapcsolatban állunk partnereinkkel. Munkatársaink egészsége vállalatunk számára prioritás. Ezért a vállalatvezetés egy külön stábot állított fel, mely rendszeresen ülésezik és ezidáig is már számos megelőző és óvintézkedést foganatosított."

Kiemelt Partnereink