HR Ablak Magyarországon is jóval több szakmunkásra lenne szükség

Magyarországon is jóval több szakmunkásra lenne szükség

Pörge Béla | 2020.12.22 15:22

Magyarországon is jóval több szakmunkásra lenne szükség

Fotó: Pixabay

Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország Értékesítési- és Marketing igazgatója az autopro.hu-nak elmondta, hogy Magyarországon is jelentkezik a szakemberhiány, ráadásul a cégek nem elégedettek a magyar szakmunkásképzéssel. A gyáripar változásaira a magyar munkaerőnek ugyanúgy kell felkészülnie, ahogy például az amerikainak is.

Hirdetés

Korábban az autopro.hu szemlézte az IndustryWeek amerikai szaklap cikkét, melynek legfőbb témája az volt, hogy milyen ismeretekkel rendelkező szakmunkásokra van szükség a modern, 21. századi gyárakban. A cikk kitért rá, hogy az Egyesült Államokban egyre kevesebb a szakmunkás, ezért a cégek számára kifejezetten fontos az egyetemekkel való kapcsolattartás.

A cikkel kapcsolatban Nógrádi Józsefet, a Trenkwalder Magyarország Értékesítési- és Marketing igazgatóját kérdeztük a magyar viszonyokról. A szakértő szerint az egyetemekkel való kapcsolat Magyarországon is kiemelten fontos a cégek számára, illetve a szakmunkások jövőbeli képzettségével kapcsolatban is hasonló képességeket emelt ki.

Nem működik jól Magyarországon a szakmunkásképzés

Beszélhetünk Magyarországon olyan munkaerőhiányról, hogy a gyáraknak több szakmunkásra lenne szüksége, mint amennyi a rendelkezésükre áll?

Sajnos egyértelműen látszik a piacon az igény erre. Jellemzően a műszaki területeken, fémiparban, élelmiszeriparban (pékek, hentesek, cukrászok) érezteti hatását a komoly hiány, de ugyanígy problémás a végzett kőművesek, ácsok utánpótlása az ipar számára.

Milyennek találják a magyar szakmunkásképzést a vállalatok?

A magyar szakmunkásképzés legnagyobb hibája az, hogy a klasszikus értelemben vett képzés egy-két kivételtől eltekintve nem létezik a piacon. A cégek duális képzés keretében a saját arcukra formálják a képzéseket. Az itt végzett diákok sok esetben csak az adott cégre kapnak specifikus képzést, de ezzel a munkaerőpiacon nem feltétlen tudnak érvényesülni. Ráadásul eltűnt a technikusi képzés is, ami pedig egy kitörési pontot jelentett korábban egy szakmunkás részére így a piacon ugyanazon szakképesítéssel találhatunk okj-s szakmunkást, duális szakmunkást és klasszikus szakmunkást, akinek egy tanműhelyben mindent megtanítottak. A magyar szakmunkásképzést ezért nagyon nem találják megfelelőnek a cégek.

Hogyan látják a Trenkwaldernél, a modern gyárakban milyen képzettségre és készségekre van szüksége egy munkásnak?

Erősebb digitális kompetenciák, tanulási képesség és alkalmasság a változások elfogadására. Ezekre szerencsére napjainkra már digitális megoldások sora is rendelkezésre áll, így akár a jelenlegi, rendhagyó körülmények közepette is folyamatos utánpótlást lehet biztosítani teljes iparágak számára a megfelelően képzett szakemberekből.

Milyen arányban válthatják ki robotokkal a szakmunkások állásait? Mennyire érinti ezt a réteget a robotizáció?

Szakmunkásokat kevésbé érinti, mivel a robotok jellemzően inkább a sok ismétléssel járó feladatok kiváltására szolgálnak optimális megoldásként. A robot egy üzemben tehát inkább betanított munkást válthat ki, de hozzá is kell személyzet, minimum technikus a karbantartásra. Ez ráadásul még távoli utópisztikus elgondolás is hazai viszonylatban, jelenleg még inkább a kobotok korszakát éljük, vagyis az emberi munkát segítő, nem pedig száz százalékban kiváltó gépekét.

Egyre gyakrabban látjuk a vállalatok esetében, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az egyetemekkel való kapcsolatra. Mennyire tartják ezt fontosnak a jelenlegi helyzetben?

Az utánpótlásképzés egy kiemelten fontos hívószó a vállalatok részére, nem véletlen, hogy a legnagyobb gyártó vállalatok ma már oda települnek, ahol egyetemvárosok vannak. Egyfajta "klaszteresedés" van folyamatban aminek keretében az egyetem nemcsak utánpótlást biztosít, hanem a kutatólaborokban elvégzik azokat a kutatásokat is, amelyek segítségével az adott vállalat piaci előnyökhöz juthat.

A pályakezdők piacra lépésében a Trenkwalder is segítség tud lenni, mivel többek között a számunkra kulcsszektornak számító SSC-k is aktívan keresik ezt a munkavállalói réteget. Ennek az igénynek a kiszolgálására hoztuk létre új iskolaszövetkezetünket is, valamint több projektünk keretében is együtt dolgozunk felsőoktatási intézményekkel.

Kiemelt Partnereink