HR Ablak Honnan lesz a jövő gyárának képzett szakembere?

Honnan lesz a jövő gyárának képzett szakembere?

autopro.hu/P.B. | 2020.10.30 07:22

Honnan lesz a jövő gyárának képzett szakembere?

Fotó: Pexels

Hiába az automatizáció és a robotizáció, rengeteg területen van szükség jól képzett emberi munkaerőre, olyan munkák esetén is, ahol az aprólékos, pontos kézi munka elengedhetetlen feltétel. Az ilyen készségeket nem lehet kizárólag online elsajátítani, szükség van a gyakorlati képzésekre is.

Hirdetés

Globálisan jellemző folyamat, hogy egyre kevesebb a szakmunkás, ráadásul az utánpótlás is egyre kevésbé biztosított. A probléma jól ismert Magyarországon, de például az Egyesült Államokban is, ahol az előrejelzések szerint 2028-ra 2,3 millióra esik vissza a szakmunkások száma.

Ez persze nem meglepő, az elmúlt harminc-negyven évben (Magyarországon főleg a rendszerváltás óta) egyre kevesebb gyári munkásra van szükség, és a szakmák megbecsültsége is egyre alacsonyabb. Ugyanakkor a jól képzett, megfelelő ismeretekkel rendelkező szakmunkásokra szükség van, sőt, egyre inkább hiány van az ilyen munkaerőből.

A modern gyárakba is kell a szakmunkás

Az IndustryWeek összegyűjtötte, melyek azok a területek, ahol szükség van a jó szakmunkásokra még a modern, automatizált, akár Ipar 4.0-ás üzemekben is.

A mai gyárakban kifejezetten fontos az olyan munkaerő alkalmazása, mely jól ismeri a hidraulikus és pneumatikus rendszereket, ismeri az elektromos és elektronikai eszközök felépítését (különös tekintettel a fotocellákra és az érintőképernyőkre), a PLC és más ipari számítógépes programokban jártas, valamint a robotikai ismeretek is lényegesek.

A cikk szerint ahhoz, hogy kellően jó technikai szakember legyen valakiből, ahhoz két év mechatronikai és két év gyakorlati képzésre van szükség, legalábbis az Egyesült Államok oktatási rendszerében.

Fontos az egyetemekkel való kapcsolat

A szakemberképzés tehát továbbra is kiemelt terület, a vállalatoknak szüksége van a jól képzett munkaerőre, ami ráadásul egyre kevésbé áll rendelkezésre. A szakemberekért folyó versenyben előnyt élveznek azok a vállalatok, akik jó kapcsolatokat ápolnak a felsőoktatási intézményekkel.

Az IndustryWeek felhívja a figyelmet arra is, hogy bár egyre több online képzés jelenik meg a piacon, ezek csak részben jelenthetnek megoldást. Kétségtelen, hogy egyes modulokat el lehet sajátítani így is, de egy szakképzés teljes egészében nem végezhető el virtuálisan.

Kiemelt Partnereink