HR Ablak Erősebb képviseletet kaphatnak a magyar munkások

Erősebb képviseletet kaphatnak a magyar munkások

autopro.hu | 2022.07.27 13:19

Erősebb képviseletet kaphatnak a magyar munkások

Fotó: TEQUA

Magyar taggal bővült a Biztonsági és Egészségvédelmi Szakemberek Európai Hálózatának (ENSHPO) elnöksége. A tagok döntése alapján elnökségi taggá választották Géczi Rudolfot, a Magyar Munkavédelmi Akadémia elnökét is.

Hirdetés

A 2001 óta működő szervezet tisztújításra is alkalmat adó június végi ülését Bilbaoban, az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU- OSHA) központjában tartották, ami nem csupán udvariassági gesztus, mivel az ENSHPO stratégiai partnereként támogatja az Ügynökséget feladataik végrehajtásában.

A 140 ezer munkavédelmi és környezetvédelmi szakembert tömörítő szervezet elnökségi szintű magyar képviseletének egyebek mellett az adja a jelentőségét, hogy az ENSHPO az utóbbi években különös figyelmet fordított a Kelet-Európai szervezetekkel történő együttműködés fejlesztésére.

Géczi Rudolf, mint új elnökségi tag, megválasztását követően hangsúlyozta: az ENSHPO Magyarország szempontjából is érdekes és kiemelt feladata, a munka-, környezetvédelmi szakemberek képesítéseinek szabványos rendszer szerinti egységes minősítése. Az EU stratégiájának is megfelelő egységesítés elősegíti az Európai Unión belüli munkaerőpiaci mobilitást, így a tagállami szereplők versenyképességet ezen a szakterületen is. A Magyar Munkavédelmi Akadémia az ENSHPO munkacsoport tagjaként dolgozza ki a hazai csatlakozás kereteit a munkavédelmi menedzser (EUROSHM) és munkavédelmi szakember (EUROSHT) képesítések regisztrációjára vonatkozóan.

Csökkenhet a különbség nyugat és kelet között

Géczi Rudolf rámutatott, hogy az ENSHPO munkájában való aktív részvétel, az uniós munkavédelmi szervezetekkel ápolt szakmai kapcsolat révén a Magyar Munkavédelmi Akadémia jelentős szerepet tölthet be a Nyugat- és Kelet- Európa közötti, biztonságtudatosságban, biztonsági kultúrában tapasztalt hatalmas különbség csökkentésében. Ehhez megfelelő hátteret jelent az ENSHPO hivatalos, stratégiai szintű jelenléte az Európai Munkavédelmi Ügynökségnél, az Egészségügyi és Biztonsági Világkongresszuson való rendszeres képviseletük, az európai tanúsítási szabványok (EurOSHM) kidolgozásában vállalt kulcsszerep, továbbá a képzési és oktatási munkacsoportjaikban zajló intenzív munka.

A Biztonsági és Egészségvédelmi Szakemberek Európai Hálózatának (ENSHPO) öt évre megválasztott vezetősége (balról jobbra a képen): Alison Van Keulen elnökségi tag (IOSH, Egyesült Királyság); Mireya Rifá Fabregat (AEPSAL, Spanyolország) elnök; Claudio Munforti (AIAS, Olaszország) elnökhelyettes; Géczi Rudolf elnökségi tag (MMA, Magyarország).

A Biztonsági és Egészségvédelmi Szakemberek Európai Hálózatának (ENSHPO) öt évre megválasztott vezetősége (balról jobbra a képen): Alison Van Keulen elnökségi tag (IOSH, Egyesült Királyság); Mireya Rifá Fabregat (AEPSAL, Spanyolország) elnök; Claudio Munforti (AIAS, Olaszország) elnökhelyettes; Géczi Rudolf elnökségi tag (MMA, Magyarország). | Fotó: Magyar Munkavédelmi Akadémia

Géczi úgy fogalmazott - érdemes még figyelemmel kísérnünk a munkavédelem és a környezetvédelem további közeledését, egyre több szálon való kapcsolódását, úgy a vállalatirányítási rendszerekben, a feladatok ellátásában, mint a szakterületek összefonódásában a képzések, de egyre inkább a szabályozás területén is. Ez egyértelműen megjelenik az ENSHPO működésében, hiszen a munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi szakemberek szerepét, feladatait már a környezetvédelmet és a fenntartható munkahelyi fejlődést integráló megközelítésben tárgyalja, ehhez gyűjti a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat, amelyeket nemzetközi fórumokon tesz közzé.

A biztonság és az egészséges környezet a cél

Az ENSHPO nonprofit szervezetként támogatja az Európai Munkavédelmi Ügynökséget (EU-OSHA) azon törekvéseiben, hogy az európai munkahelyek biztonságosabbak legyenek, a munkavállalók egészségesebb körülmények között, hatékonyabban dolgozzanak – amiből a vállalatoknak és a kormányoknak – végső soron pedig a társadalom egészének is – közvetett haszna származik. Feladata emellett, hogy a balesetek és a foglalkozási megbetegedések számának csökkentése érdekében elősegítse a megelőzés kultúrájának térnyerését Európában.

A Magyar Munkavédelmi Akadémiát különböző ágazatokban dolgozó, a munkahelyek veszélyeit jól ismerő munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi szakemberek hívták életre. Alapvető céljuk a munkavédelmi szakma értékének, presztízsének és elismertségének növelése, az ENSHPO tagjaként az Európai Unió munkavédelmi szakterülethez kapcsolódó tevékenységének támogatása, de mindenekelőtt azért dolgoznak, hogy a szinte minden ágazatban tapasztalható dinamikus fejlődéssel is minél inkább lépést tudjon tartani az emberi élet, egészség védelme a munkahelyeken.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink