HR Ablak Érdemes automatizációval foglalkoznia a pályakezdő mérnököknek

Érdemes automatizációval foglalkoznia a pályakezdő mérnököknek

Pörge Béla | 2021.06.24 07:22

Érdemes automatizációval foglalkoznia a pályakezdő mérnököknek

Seres Tamás, a Hays műszaki területért felelős szaktanácsadója | Fotó: Hays

A Hays műszaki területért felelős szaktanácsadója, Seres Tamás adott interjút az autopro.hu-nak, amiben beszélt a mérnöki szakmán belüli kihívásokról, a legnépszerűbb és legkeresettebb területekről, valamint arról is, hol és hogyan kereshet a legjobban ma egy fiatal mérnök.

Hirdetés

A mérnöki szakma nagyon nagy területet fed le, ezen belül mik azok az ágazatok, szakterületek, amik a legnépszerűbbek a pályakezdők körében?

Valóban elég nagy szakma a mérnöki, mi a Hays-nél szellemi munkaerő-toborzással foglalkozunk, ezt különböző divíziókra osztva tesszük. Így például az építőmérnöki területről nem tudok beszélni: én a mérnöki és gyártási divízióban tevékenykedem idestova most már ötödik éve. Két fő területtel foglalkozunk: a gyártással és a kutatás-fejlesztéssel.

Ebben a divízióban azt tapasztaljuk a pályakezdők körében, hogy nagyjából fele-fele arányban érdekeltek a két részen. A kutatás-fejlesztésen belül gépész és villamos területeket is megkülönböztetünk. A villamosmérnöki területen belül az automatizálás népszerű irány, nagyon sok Ipar 4.0-ás projekt fut az országban, és globális szinten is.

A gépészeten belül továbbra is jóval több mérnököt termel ki az oktatási rendszer, mint a villamos területen, de most már utóbbi is elkezdett növekedni. A karbantartás és a minőségellenőrzés felé viszont kevesebben indulnak el, sokkal kevesebb a junior mérnök ezekben az állásokban.

Szó volt a témáról a munkavállalók irányából, de mi a helyzet a másik oldalon? Melyik szakterületen van a legnagyobb szükség a munkaerő utánpótlására?

Azzal talán nem túlzok, ha azt mondom, minden területen szükség van utánpótlásra, de természetesen vannak olyanok, amikre ez különösen igaz. Magyarország az elmúlt pár évben kiemelt helyszíne lett a beruházásoknak, ami azt hozta magával, hogy folyamatosan tapasztalt munkaerőre volt szüksége az induló beruházásoknak. Ez létrehozott egy iparági rotációt, a hasonló elvárások miatt néhány cég között vándorolnak a megfelelő munkavállalók.

Kutatás-fejlesztés fronton leginkább a villamoshajtás-tervezés területén mutatkozik a legnagyobb hiány, de tesztmérnökségben és elektromos fejlesztési területeken is szinte végtelen megfelelő kvalitásokkal rendelkező pályakezdőt tudna az ipar felszippantani.

A gyártást tekintve a minőségbiztosítási terület az, ahol jóformán évről-évre növekszik a pozíciók száma, de a jelöltek száma nem változik. A másik kritikusabb terület a különböző, erősen technológiai pozícióknál jelenik meg: például fröccsöntésben vagy átfogó SMT-mérnökségben régóta nincs olyan erős utánpótlás, mint amire a piacnak szüksége lenne.

A mérnöki szakmán belül hogyan alakul a bérezés? Magyarországon melyek a legjobban fizetett mérnöki pozíciók?

A mérnöki területen a bérezés évek óta növekszik, ezt folyamatosan látjuk a trendekből. A Hays-nek minden évben van egy Salary Guide nevű kiadványa, amiben az előző évet összegezzük a bérek alakulását illetően, senioritásban és a különböző területeken – több mint tíz iparág vonatkozásában.

Ebben az látjuk, hogy a villamos k+f, az automatizáció és a tesztmérnökség vezeti a juniorok körében a fizetési ranglistát. Amint ez a tapasztalattal elkezd érni, akkor az figyelhető meg, hogy az automatizálási terület végig az élmezőnyben marad, de öt év tapasztalat után a projektvezetők, projektmérnökök bére lesz a legjobb. Ez természetesen országos átlag, földrajzi alapon még mindig jelentős az eltérés kelet és nyugat, valamint a főváros között.

Melyek azok a területek, amiken elindulva a pályakezdők a leghamarabb relatív jól kereshetnek?

Hosszú távon érdemes megfogni a kérdést, de bármelyik mérnöki szakmát nézzük, pár éven belül megfelelő fizetési kategóriát lehet elérni.

Ami esetleg probléma lehet, hogy a bér mindig az egyik legfontosabb kérdés álláskereséskor, viszont a pálya elején a tanulási lehetőség, a jövőbeni szakmai autonómia, illetve az adott vállalat háttere is fontos kérdés, ezeket is figyelembe kell vennie a jelentkezőknek – tehát nem csak a bér szempontjából kell figyelni a lehetőségeket.

Mindent összegezve hol érdemes ma egy frissen végzett mérnöknek elhelyezkednie?

Az automatizáció szakmailag is nagyon érdekes terület, illetve a bér kérdésében is elég nívós helyen szerepel, ezért ez mindenféleképpen jó választás lehet. Mellette a különböző fejlesztési területeken is kifizetődő lehet dolgozni, gépészeti és villamos k+f munkakörökben is jó fizetést tudnak adni a pályakezdőknek, főleg, ha van valamennyi releváns tapasztalatuk. A gyártáson belül a minőségügy és a karbantartás területén is hamar jó bérezést lehet elérni.

Azt gondolom, úgy érdemes elindulni pályakezdő, még nem szakosodott mérnökként, hogy felmérem, mihez van affinitásom, milyen tanulmányokat végzek, hova szeretnék menni gyakorlatra.

Ami nagyon fontos, kritikus pontja a pályakezdő pozícióknak, az a nyelvtudás. Ez akár a megfelelő tapasztalat ellensúlyozására is alkalmas lehet egy pályakezdő számára, egy nyelvvizsga, és egy középszinten beszélt idegennyelv jó lehetőségeket nyithat meg.

Kiemelt Partnereink