HR Ablak Előbb veszi el a nők munkáját az MI, mint a férfiakét

Előbb veszi el a nők munkáját az MI, mint a férfiakét

autopro.hu/Sz.K. | 2023.08.26 12:22

Előbb veszi el a nők munkáját az MI, mint a férfiakét

Fotó: Pixabay

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének friss tanulmánya kiemelte, hogy a technológia hatásai szakmánként és régiónként nagyon eltérőek. A tanulmány szerint a technológia lehetséges hatásai miatt egyre nagyobb aggodalom övezi az embereket.

Hirdetés

A ChatGPT novemberi elindítását, amely parancsra képes összetett feladatok elvégzésére, a munkahelyek drasztikus átalakulását előrevetítő technológiai mérföldkőnek tekintették.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) friss tanulmánya - amely ennek és más platformoknak a munkahelyek mennyiségére és minőségére gyakorolt potenciális hatását vizsgálja-, azonba azt sugallja, hogy a legtöbb munkahely és iparág csak részben van kitéve az automatizálásnak.

Az ILO szerint a legtöbb technológiát „inkább kiegészíti, mintsem helyettesíti a generatív mesterséges intelligencia legújabb hulláma, mint például a ChatGPT”.

„Ezért ennek a technológiának a legnagyobb hatása valószínűleg nem a munkahelyek megsemmisítése lesz, hanem inkább a munkahelyek minőségének lehetséges változásai, nevezetesen a munka intenzitása és az önállóság.”

Női dolgozók és irodai munkások

A tanulmány kiemelte, hogy a technológia hatásai szakmánként és régiónként nagyon eltérőek lesznek, és felhívta a figyelmet arra, hogy a nők esetében nagyobb valószínűséggel érinti a munkahelyeket, mint a férfiaknál.

A tanulmány szerint az irodai munka a legnagyobb technológiai szempontból kiemelt munkakörök kategóriájába tartozik: a feladatok közel egynegyede erősen, több mint fele pedig közepes mértékben van technológiai hatásoknak kitéve.

Más foglalkozási csoportokban, beleértve a vezetőket és a technikusokat, a feladatoknak csak kis hányadát találták erősen exponáltnak, míg körülbelül egynegyedük közepes szintű kockázat kategóriát kapott - közölte az ILO.

Régiós különbségek

Az elemzés kimutatta, hogy a magasabb jövedelmű országokban gyakorolhatja a legnagyobb hatást az automatizálás, mivel az irodai és fél-szakmai munkakörök jelentős arányt képviselnek a munkahelyek megoszlásában.

Az elemzés szerint a magas jövedelmű országokban a teljes foglalkoztatás 5,5 százaléka potenciálisan ki van téve a generatív mesterséges intelligencia automatizáló hatásának, míg az alacsony jövedelmű országokban a foglalkoztatásnak csak 0,4 százaléka van kitéve.

Ugyanakkor az automatizálás által potenciálisan érintett foglalkoztatás aránya több mint kétszer akkora a nők esetében, mint a férfiaknál. Ez annak köszönhető, hogy a nők túlreprezentáltak az irodai munkakörökben, különösen a magas és közepes jövedelmű országokban.

Nagyobb haszon a fejlődő országoknak

Míg a közlemény jelentős különbségeket mutatott ki a gazdagabb és szegényebb országok között, a potenciális növekedés országonként közel azonos mértékű.

Ez azt sugallja, hogy „a megfelelő szakpolitikákkal a technológiai átalakulás új hulláma jelentős előnyökkel járhat a fejlődő országok számára” - mondta az ILO.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy bár az újítás pozitív fejleményeket is jelezhet, például a rutinfeladatok automatizálását, hogy időt szabadítson fel az érdekfeszítőbb munkára, „ugyanakkor olyan módon is megvalósulhat, amely korlátozza a munkavállalók mozgásterét vagy felgyorsítja a munka intenzitását”.

Az országoknak ezért olyan politikákat kell kialakítaniuk, amelyek támogatják a „rendezett, igazságos és konzultatív” váltást - mondták a jelentés szerzői – írja az IndustryWeek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink