HR Ablak A BME közreműködésével készítenék fel a jövőre az autóipari dolgozókat

A BME közreműködésével készítenék fel a jövőre az autóipari dolgozókat

autopro.hu/V.M. | 2020.11.18 07:21

A BME közreműködésével készítenék fel a jövőre az autóipari dolgozókat

Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary

Új együttműködés jött létre a köz- és a magánszféra összefogásával, aminek célja az Európai Unió autóiparában dolgozók 5 százalékának át- vagy továbbképzése minden évben, felkészülve a szektor előtt álló radikális változásokra.

Hirdetés

Az EU autóipara mélyreható változásokon megy át a koronavírus-járvány, a kibocsátás-csökkentés, valamint a digitalizáció miatt. Ezek a változások már jelenleg is hatással vannak az uniós autóiparban dolgozó 14,6 millió ember, és az azoknak munkát adó vállalatok életére.

Az átalakulás sok munkahelyet veszélyeztet, ugyanakkor az új munkakörök betöltése nehézséget okoz. Hogy az európai autóipar versenyképes maradjon, jelentős erőfeszítéseket kell tenni a munkaerő át- és továbbképzése érdekében.

Pont ezért jött létre a Skills Partnership for the Automotive Ecosystem, vagyis a Képzési együttműködés az autóipari ökorendszerért kezdeményezés iparági szövetségek, autógyártók, regionális önkormányzatok, egyetemek, illetve képzőközpontok összefogásával.

A tagok között szerepel például az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), három autógyártó, melyek a Volkswagen, a Renault Csoport és a Hyundai, míg hazánkat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) képviseli.

Sokba fog kerülni, de így is megéri

A program keretében évente az autóipari dolgozók 5 százalékát, vagyis mintegy 700 ezer főt fognak képzésben részesíteni. Egy munkavállaló képzése átlagosan 10 ezer euróba fog kerülni, ami azt jelenti, hogy a tagszervezeteknek évente 7 milliárd eurót kell majd erre a célra fordítaniuk.

A nagy összeg ellenére az előzetes számítások szerint a program kifizetődő lesz. Az egyik tagszervezet, a PwC gazdasági tanácsadó cég szerint – azzal számolva, hogy az átképzettek 70 százaléka tud új pozícióban elhelyezkedni – minden egyes képzésre költött euró kettő-öt euró megtakarítást generál majd.

A megtakarítások két oldalon is jelentkeznek. Egyrészt a vállalatok kevesebbet költenek majd leépítésre és toborzásra, míg bevételtermelő-képességük javul. Másrészt az államoknak kevesebbet kell a munkanélküliek segélyezésére fordítaniuk, emellett több adóbevételhez juthatnak majd.

A program tesztjellegű gyakorlati megvalósítása 2021-ben fog kezdődni, legalább öt régióban.

Kiemelt Partnereink