Gyártósor Verhetetlen parkourban a Boston Dynamics robotja

Verhetetlen parkourban a Boston Dynamics robotja

autopro.hu/P.B. | 2021.08.18 16:21

Verhetetlen parkourban a Boston Dynamics robotja

Fotó: Youtube/Boston Dynamics

A Boston Dynamics új, hosszú idő alatt kifejlesztett humanoid robotjai az embereket megszégyenítő módon képesek mozogni, sőt, parkourozni is. Bizonyára sokan örülnénk neki, ha képesek lennénk olyan mozdulatokra, mint ezek a robotok.

Hirdetés

A különleges robotok fejlesztéséről (például a robotkutyákról) ismert Boston Dynamics most olyan humanoid robotokkal állt elő, amik meglepően ügyesen mozognak a tornateremben. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) által létrehozott, azóta pedig a Hyundai alá tartozó vállalat évek óta dolgozik az Atlas típusú robot kifejlesztésén. A robot most először volt képes teljesíteni a cég által épített parkourpályát.

Az Atlas típusú robotok különböző dobozok és dobogók között ugrálnak, sőt, a feladatsort egy látványos hátra szaltóval zárják.

A vállalat szerint hónapokig tartott, mire a robotok elsajátították a feladatok végrehajtásához szükséges mozdulatokat. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a robotok megőrizzék az egyensúlyukat a mozdulatsor közben. A Boston Dynamics elismeri, hogy a tesztek nem mindig sikerülnek tökéletesen, sőt, közel ötven százalékos a hiba esélye - ezek egy részét egy szintén látványos videóban meg is mutatták.

Az Atlas projekt egyelőre messze van a sorozatgyártástól, a lényege, hogy a kutatók feszegessék a robotika határait, és új szintre emeljék a technológiát – írja az Engadget.

Kiemelt Partnereink