Gyártósor Újratervezhetik a termelési rendszereket a válságot követően

Újratervezhetik a termelési rendszereket a válságot követően

autopro.hu/H.J. | 2020.11.12 04:22

Újratervezhetik a termelési rendszereket a válságot követően

Fotó: Pixabay

A koronavírus következtében számos gyár leépítésekbe kezdett, vagy teljesen bezárta kapuit – ellehetetlenítve a munkavállalók esélyeit a munkába való visszatérésre. Hiába tudtak nagyon sokan otthonról dolgozni – leginkább az irodai alkalmazottak és a vezetők – a gyárakat nem úgy tervezték, hogy a munkavállalók otthonról is elvégezhessék feladataikat.

Hirdetés

A vírus okozta helyzet komoly kihívásokat jelentett a gyártók számára, nem beszélve a gazdasági nehézségekről, melyekkel a munkavállalóknak kellett szembenézni – ugyanakkor lehetőséget is teremtett a gyári munka újragondolására.

A vállalatok rájöttek, hogy előre fel kell készülniük az esetleges jövőbeli vészhelyzetekre, amelyek lelassíthatják vagy teljesen le is állíthatják a helyszíni munkavégzést. Ennek során új működési modelleket kell figyelembe venni, amelyek nem követelik meg, hogy mindenki fizikailag jelen legyen. Erre lehetőséget teremtene, ha az eddig még nem automatizált robotokat ezentúl távolról is lehetne működtetni.

Hasonló rendszer alapján működik a robotsebészet is. A sebészek évek óta dolgoznak robotkezekkel, melyekkel minimálisan invazív eljárásokat hajtanak végre a műtő különböző pontjairól – az eljárás során a sebész mozdulatait a műszerek pontos mozgásokká alakítják.

Vajon lehetséges a modernizálás?

Már csak az a kérdés, hogy vajon alkalmazható-e ez a fajta technológia a távoli gyártáshoz is. A szükséges technológiák valójában már léteznek. Ide tartozik a robotika, a távvezérlő rendszerek, a nagy sebességű távoli kommunikáció és a terminálhoz való hozzáférés is.

A Microsoft Windows legalább egy évtizeddel ezelőtt lehetővé tette a számítógépes asztali számítógépek távoli elérését. Ez az újítás biztosítja, hogy az otthon tartózkodó munkavállaló a kibővített valóságot használja a munkaasztal távvezérléséhez.

A távoli háromdimenziós látás – legyen szó virtuális valóságról, kibővített valóságról vagy sztereo látásról – mind létezik. Ezeket a technológiákat azonban még nem integrálták teljes mértékben a gyártásba, ugyanis a koronavírus előtt nem tűnt sürgetően szükségesnek és érdemesnek – pénzügyileg rendkívül megterhelő lett volna.

A koronavírus-járvány és az ebből eredő üzleti zavarok azonban arra kényszerítették a gyártókat, hogy újragondolják ezen beruházások lehetőségeit. A COVID-19 kreatív gondolkodásra ösztönözhet, amely új és még jobb eszközök kifejlesztését eredményezheti. Nem beszélve arról, hogy a távoli munka előkészítése elősegíti a vállalkozások rugalmasságát a jövőben – legyen szó bármely vészhelyzetekről, a gyártóknak készen kell állniuk – írja az IndustryWeek.

Kiemelt Partnereink