Gyártósor Új módon forradalmasítanák a 3D nyomtatást

Új módon forradalmasítanák a 3D nyomtatást

autopro.hu/V.M. | 2022.06.27 10:23

Új módon forradalmasítanák a 3D nyomtatást

A kép csak illusztráció | Fotó: GM Corporate Newsroom

A Harvard Egyetemhez tartozó Rowland Intézet kutatói egy olyan 3D nyomtatási eljárást dolgoztak ki, amivel a jövőben átmeneti támasztó struktúrák nélkül, illetve a mainál sokkal gyorsabban lehet majd műanyag tárgyakat készíteni.

Hirdetés

A 3D nyomtatás neve ugyan egyértelműen utal arra, hogy a technológiával térbeli, háromdimenziós tárgyak állíthatóak elő, azonban a folyamata mégis leginkább egy 2D-s műveletként jellemezhető amiatt, hogy egymás fölött elhelyezkedő vízszintes rétegek lézerrel összeolvasztására épül. Amerikai kutatók ezt kívánják megváltoztatni egy új eljárással.

Az eljárás azonban nem csak a rétegképzésben tér el a maitól, ugyanis segítségével a komplex geometriájú, kinyúló elemekkel rendelkező tárgyak esetében szükséges támasztékok elhagyhatóvá válnak annál fogva, hogy a hozzá kifejlesztett új gyanta a megkötés után megtartja a saját súlyát.

Nyomtatás ténylegesen 3D-ben

A kutatók egy olyan eljárást kívántak kidolgozni, ami nem 2D-s rétegek egymásra olvasztásán alapul, egyúttal támasztékokat sem igényel – mondta el Daniel Congreve, a Rowland Intézet volt munkatársa. „A célunk az volt, hogy a lézer valóban 3D-s alakzatokat rajzolva mozoghasson, és ne legyen bekorlátozva a rétegről-rétegre dolog által.”

Ennek eléréséhez a kutatóknak új gyantára és új megkötést szolgáló fényre volt szüksége. A gyanta összetételét úgy módosították, hogy vörös helyett kék fény hatására szilárduljon meg, továbbá nanokapszulák segítségével olyan vegyi anyagokkal is kiegészítették, aminek hatására csak a lézer fókuszpontjában megy végbe reakció. Ennek köszönhetően elhagyható a réteges nyomtatás, mivel pedig az új gyantának nagyobb a viszkozitása, nincs szüksége a megszokott átmeneti támasztékokra.

„Egyszerűen csak három dimenzióban körbe szkennelünk a kék ponttal, amit ahová irányítunk, ott polimerizációt vált ki, és kész is a 3D nyomtatás” – idézi Congreve-t a Plastics Today.

Nagy potenciál

Hogy bebizonyítsák az új módszer működőképességét, a kutatók több tárgyat, köztük egyetemi logókat és egy kis hajót nyomtattak. Utóbbi egy sztenderd, de mégis nehéz teszt a 3D nyomtatók számára a kis méret és a finom részletek miatt, amik a tradicionális technológia mellett mindenképpen támasztékokat követelnének meg.

A kutatók elismerték, hogy ugyan a megoldásuk ígéretes, még fejlesztésre szorul annak érdekében, hogy ki lehessen használni a benne rejlő potenciált. „Még csak a felszínét kezdjük kapirgálni annak, amit ez az új módszer kínálhat” – fogalmazott Congreve.

Éppen ezért a kutatók szeretnének tovább dolgozni a technológián, lehetővé téve, hogy az gyorsabban és nagyobb felbontásban működjön. Véleményük szerint egyszer forradalmasíthatja a 3D nyomtatást, nem csupán a támasztékok elhagyása által, hanem a folyamat drasztikus léptékű felgyorsítása által is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink