Gyártósor Új érzékelővel kerülhetőek el az elektromos tüzek

Új érzékelővel kerülhetőek el az elektromos tüzek

autopro.hu/V.M. | 2022.02.21 06:20

Új érzékelővel kerülhetőek el az elektromos tüzek

Fotó: Schneider Electric

A francia Schneider Electric egy olyan érzékelőt fejlesztett ki, ami folyamatosan elemzi az elektromos kapcsolótáblákban a gázösszetételt, hogy a kábelek túlmelegedésére még a tűz kialakulása előtt figyelmeztethessen.

Hirdetés

A PowerLogic HeatTag nevet viselő szenzor érzékeli a szemmel nem látható, de veszélyes anyagváltozásokat, amik az elektromos kábelek szigetelésében mennek végbe jellemzően 170 és 200 Celsius fok között.

Veszélyre utaló jelek érzékelésekor az eszköz azonnal figyelmeztetést küld az üzem egyik dolgozójának például mobiltelefonon vagy a létesítmény irányítási rendszerén keresztül, ezáltal elégséges időt biztosítva számukra, hogy még a füst megjelenése vagy a tűz kialakulása előtt cselekedjenek.

A Schneider szerint a fejlesztése még azelőtt figyelmeztetést küld, hogy a szigetelés megbarnulna a növekvő hőmérséklet hatására. Az eszköz mesterséges intelligencia segítségével képes megkülönböztetni a kábel belső hibáit a túlmelegedéstől, továbbá képes a kapcsolópanel digitális menedzsmentfunkcióit is működésbe hozni.

A szenzor a helytelen bekötésből, a túl magas vibrációból, a felszíni sérülésből, illetve az áramerősség ingadozásából adódó sérülések érzékelésére egyaránt képes – írja a Drives & Controls.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink