Gyártósor Új érzékelő segíti a szerszámok pozicionálását

Új érzékelő segíti a szerszámok pozicionálását

autopro.hu/V.M. | 2022.03.04 14:20

Új érzékelő segíti a szerszámok pozicionálását

Fotó: ifm

Az érzékelőtechnológiai ifm egy, a távolságot levegőáramlás segítségével mérő szenzort mutatott be. Az eszköz a saját fúvókájának nyílása és a munkadarab közti távolságot öt mikronos, azaz az emberi hajszál vastagságának tizedével megegyező pontossággal képes mérni.

Hirdetés

Az SDP110 légrés érzékelőt szerszámoknak a milliméter egy tört részének megfelelő pontossággal igazításához, illetve a felszíni érdesség méréséhez tervezték. A négyszáz mikronos mérési tartománnyal rendelkező szenzort az ifm szerint könnyen üzembe lehet helyezni a beépített gombokkal vagy IO-Link segítségével.

A pontosságról gondoskodik, hogy a szenzor automatikusan kompenzál a légnyomás változásakor, továbbá, hogy fúvókája öntisztító kialakítású, gátolva szennyeződések lerakódását.

A szenzor beépített kijelzővel rendelkezik, amiről leolvasható minden fontos paraméter, így a rés mérete, a légnyomás és az áramlási sebesség is. Ugyanez az információ IO-Linken keresztül is elérhető, megkönnyítve a szenzor szabályozását. Ezenkívül az érzékelő konvencionális analóg és digitális outputtal is bír, ami automatikusan ki- és bekapcsolhat a megadott távolsági értékeknél.

Ugyan a pontos mérés legfeljebb három barig biztosított, a szenzor hat bar nyomást is elvisel. Ez azt jelenti, hogy rajta keresztül levegő juttatható a munkadarabra a por és a forgács eltávolítása céljából, szükségtelenné téve egy külön rendszer alkalmazását – írja cikkében a Drives & Controls.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink