Gyártósor Tanulságos Bridgestone-tanulmányutak

Tanulságos Bridgestone-tanulmányutak

Gulyás Géza | 2015.02.23 09:44

Tanulságos Bridgestone-tanulmányutak

Az egész világra kiterjedő rendszerben folynak a képzések a Bridgestone vállalatcsoporton belül. A gumiabroncsgyár két tatabányai szakemberét a Lengyelországban illetve a Japánban töltött időszakról kérdeztük.

Hirdetés

„A társadalom szolgálata kiemelkedő minőséggel” – így határozta meg a Bridgestone legfontosabb célját az alapító, Shojiro Ishibashi. A minőség iránti elkötelezettséget azóta is fontosnak tartják minden területen, így az emberi erőforrások esetében is. Az autóiparra manapság különösen igaz, hogy állandó a változás. Ezt követik a menedzsment tagjai, a folyamat- és minőségüggyel foglalkozó mérnökök és az operátorok egyaránt. Annak érdekében, hogy a piaci változásokat szem előtt tartva megállják a helyüket, a Bridgestone folyamatos képzéseket kínál dolgozóinak.

Japán

– Húsz műszakvezető utazott tavaly szeptemberben három hétre Japánba, tizenhatan a termelésből, négyen a minőségbiztosítási osztályról – mondja Gábor Áron, aki a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-nél dolgozik. – A fővárosban töltöttük az első két hetet. A többszintes nemzetközi oktatási központba a világ minden gyárából folyamatosan érkeznek. Nekünk vezetéselméletből és gyártásmenedzsmentből elméleti képzésben volt részünk, bepillantást nyerhettünk a karbantartók munkájába is. Házigazdáink kérésére a tréning elején és végén egy-egy tesztet töltöttünk ki, felmérték, hogy mennyit tanultunk. A tanfolyam bemutatóval zárult, ekkor ízelítőt kaptunk abból is, hogyan képezik a mesteroktatókat.

A világ legnagyobb abroncsával

A szabadidő eltöltésére is szerveztek programokat. Érkezett a magyar csoporttal egy japán vezető tanácsadó, aki készségesen segített mindenben. Gábor Áron hozzáteszi, hogy a szakmai tapasztalatszerzés mellett a látogatás kiváló alkalom volt a cég gazdag történetének megismerésére, valamint a felkelő nap országának kultúrájának és vendégszeretetének megtapasztalására. Emlékezetes élmény mindenkinek a Bridgestone történetét bemutató múzeum. Időutazást lehet tenni a múltba, majd meg lehet csodálni a 21. századi termékeket, aztán előre a jövőbe: bemutatják azt is, mi várható a következő évtizedekben.

– Gyakorlati képzésre Hikone városába utaztunk egy hétre – folytatja a szakember. – Itt megfigyelhette mindenki a saját szakterületén, hogyan dolgoznak a japánok, a műszakátadástól kezve a napi ellenőrzésig. Sok volt az újdonság, az érdekes megoldás. A tolmácsok segítségével – akik Tokióban is reggeltől estig velünk voltak – kicserélhettük a tapasztalatainkat. Összegzésekkel, elemzésekkel zártuk a tréningeket, aztán hazatérve átadtuk a tanultakat.

Lengyelország

A Bridgestone-nak két korszerű gyára is van Lengyelországban. A legjobb beruházási piacnak számít Közép- és Kelet-Európában, elsősorban azért, mert igen jó helyen található, közel van Németországhoz. A cégcsoportnak Lengyelországban az egyik legnagyobb termelőüzeme a poznańi, amely Európában a japán világcég hatodik gyáraként épült. A Bridgestone poznańi gyárában tavaly több száz magyar is megfordult. Ennek a legfőbb oka, hogy a Tatabányán most felépült új gyárban más technológiát alkalmaznak, mint az eddigi. Azt sajátították el a régi és a leendő szakemberek, hogy milyen új kihívásokra kell majd választ adni a termelésben, illetve az irányításban a különféle szakterületeken dolgozóknak a mindennapok során.

A lengyelországi csapat

– Miben más az új technológia?
– Röviden úgy lehet összefoglalni, hogy eddig az elejétől a végéig egy gép készítette a gumiabroncsot, az új gyárban pedig több gép is részt vesz a folyamatban – magyarázza Szabó Róbert termelési vezető. – Egy éve folyamatosan indultak tőlünk a dolgozók a képzésre, száznál is többen érkeztünk Lengyelországba.

– Milyen volt a fogadtatás?
– Lengyel–magyar két jóbarát – Polak–węgier dwa bratanki. A vendéglátás, a fogadtatás teljes mértékben igazolta a régi mondást. Sok pozitív, felejthetetlen, életre szóló élmény ért minket. Szép a város, nagy a tisztaság, finomak az ételek, a nyugatihoz közelítő az életvitel. Több mint húsz tolmács segítette, hogy a gyárban és azon kívül is megértsük egymást, ezúton is köszönjük nekik fáradhatatlan munkájukat.

– Személyes barátságok is születtek?
– Igen. Hozzáteszem, sokan többször is részt vettek képzésen Poznańban, összesen akár öt-hat hónapot is eltöltöttek ott. Volt olyan magyar, akit egy ottani családban a nagymama születésnapjára is meghívtak. Egy horgászversenyen is részt vettünk, amelyen vendéggyőzelem, vagyis magyar siker született, de nem bánták, együtt örültünk a győzelemnek.

– Értékelték a tréninget?
– Sokféleképpen, több szinten. Közvetlenül egy-egy nap után, majd a végén ott, és azóta itthon, Magyarországon. Természetesen el is mondtunk mindent részletesen a kollégáknak – tehát folytatódtak a képzések...

Kiemelt Partnereink