Gyártósor Szoftverrel és hardverrel válnak „okossá” a CNC gépek

Szoftverrel és hardverrel válnak „okossá” a CNC gépek

autopro.hu/V.M. | 2023.02.08 13:19

Szoftverrel és hardverrel válnak „okossá” a CNC gépek

Fotó: Pexels

A digitális és automatizálási megoldásokkal teletömött, konnektivitásra építő okosgyárak egyike azon koncepcióknak, melyeket az Ipar 4.0-hoz kötnek. Ezeket a létesítményeket nagyobb termelékenység jellemzi, amelynek elérése azonban átfogó fejlesztéseket követel meg. Ez igaz a CNC gépekre is, melyeket szoftveres és hardveres oldalon is frissíteni szükséges ahhoz, hogy megfeleljenek a jövő követelményeinek.

Hirdetés

A dolgok internete (IoT) több előnyt is kínál a gyártásban: előre jelezhető, hogy mikor kell kiszolgálni egy gépet, mérhetővé válik a gépek teljesítménye, illetve figyelmeztetést kaphatunk a készletszint lecsökkenéséről. Mindez konnektivitáson alapul, a gépeket szoftveresen egy belső hálózathoz kell kapcsolni, és akár egy tágabb hálózathoz csatlakoztatás is szóba jön a megrendelői és beszállítói adatok felhasználása, azáltal egy még inkább optimalizált rendszer létrehozása érdekében.

A szoftvereknek kulcsszerepe van annak biztosításában, hogy a CNC gépek ne csupán össze legyenek kapcsolva a hálózattal, de képesek is legyenek kommunikálni más rendszerekkel és egymással. Az eltérő protokollok megnehezítik az adatcserét, szoftverekkel azonban megoldható, hogy az egyes berendezések egy központi adatfeldolgozóba küldjék adataikat, ahonnan aztán azokat egy minden más gép és ember számára érthető formában lehet továbbküldeni.

Nem kell az újért rohanni

A konnektivitás megteremtésén kívül magukat a CNC gépeket is célszerű lehet naprakésszé tenni szoftveres és hardveres frissítésekkel. Ezek kiterjedhetnek például a lézeres mérésre, a hálózati kapcsolódásra, az elektronikus vezérlésre, az operációs rendszerre vagy a könyvtárakra. A gépek frissítésével elkerülhető a teljes berendezések lecserélése. Ez költségmegtakarítást és a termelési folyamatok nagyobb folytonosságát teszi lehetővé.

A gépek funkcionalitása mindig fejlődik, a tizenöt éve készült berendezéseket ma jobb, gyorsabb és több mindenre képes típusok váltják, a CNC marógépek például ma már négy helyett hat tengelyes megmunkálásra képesek.

Haladjunk lépésenként!

A fentiek mutatják, hogy megéri az újba befektetni. A fejlesztést lépésenként érdemes végezni, azokra a gépekre koncentrálva, melyek átalakításával vagy lecserélésével a leggyorsabban realizálható haszon.

Azonban ahogy más esetekben, úgy a CNC gépeknél is át kell gondolni a fejlesztések implementálása előtt, hogy pontosan milyen üzleti előnyöket kívánunk elérni. A pontosságon és a gépek más jellemzőin kívül a specializáció, a vásárlói élmény és az átfutási idő is meghatározó elemei a versenyképességnek. Ez azt jelenti, hogy pontosan tisztában kell lenni a megrendelők igényeivel és azzal, hogy az új gépek/fejlesztések mit nyújtanak.

Mindazonáltal a megfelelő körültekintéssel, legyen szó új gépek beszerzéséről vagy a már meglévők fejlesztéséről, CNC gépparkunkat úgy fejleszthetjük, hogy megfeleljen az okosgyárak követelményeinek, és hozzájáruljanak egy hatékonyabb, gazdaságosabb termelési rendszer létrehozásához.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink