Gyártósor Számos előnnyel jár a hegesztés automatizálása

Számos előnnyel jár a hegesztés automatizálása

autopro.hu/V.M. | 2022.10.14 10:20

Számos előnnyel jár a hegesztés automatizálása

Fotó: Kuka

Az „idős” szakemberek, akik eddig a szakma gerincét adták, lassan kiöregednek, a helyükre lépni vágyó fiatalokból pedig nincs elég. A szakemberhiány a hegesztésben is jól ismert probléma, méghozzá egy olyan, ami egyre sürgetőbb megoldást kíván. Ez a bizonyos megoldás a részleges automatizálás, ami a gépek és az emberi munkaerő egymást kiegészítő jellegű munkavégzését takarja. A munkaerőhiány kezelésén túlmenően azonban a koncepció más előnyökkel is szolgál.

Hirdetés

Ahogy sok más szakma esetében, úgy a hegesztésben is hiány van szakemberekből. A helyzetet csak rontja, hogy a hegesztői pályát választó fiatalok közül sokan nem kívánnak a repetitív gyártósori feladatokkal foglalkozni.

Ugyanakkor az automatizálás növekvő lehetőségei a hegesztésben is megnyitják az utat a dolgozók alacsony képzettséget igénylő feladatokban kiváltása, egyúttal magasabb hozzáadott értékű műveletekre átirányítása előtt, ami összességében vonzóbbá teheti a szakmát.

Az automatizálás bevonásával fenntartható a nagy volumenű termelés, miközben a dolgozók saját, munkával kapcsolatos igényei is érvényesülhetnek. Ezáltal a fluktuáció csökkenhet, ami különösen fontos a szakemberhiány fényében.

A nehéz feladat sem akadály

Robotok segítségével többek között a számos előnyt nyújtó argon védőgázos, wolfram elektródás hegesztési eljárás (TIG) is elvégezhető. Az eljárással különböző fémek rendkívül szép varratokkal illeszthetőek össze. További előnye, hogy a hegesztés szűk területen okoz felmelegedést, ami a deformációk mértékét és a repedések esélyét csökkenti.

Az eljárás a szükséges pontosság által magas követelményeket támaszt a szakemberek felé is – ez a fizetésekben is megmutatkozik. Ez már önmagában megnehezíti a megfelelő szakember megtalálását, amit csak tetéz a munkaerőhiány. Mindez kívánatossá teszi a TIG hegesztés automatizálását, ami által fenntartható a nagy gyártási volumen a minőség megőrzése mellett.

Valójában a robotizált TIG hegesztéssel már gyakran találkozhatunk – mutat rá a Machine Design. A megoldást alkalmazzák az autógyártásban, a gépgyártásban, az élelmiszer- és gyógyszeripari berendezések készítésében, illetve a repülőiparban is.

A robotoknak hála a magasan képzett dolgozók a fontosabb, kisebb volumenben gyártott, de nagyobb értékű termékekre fordíthatják idejüket, esetleg a termékfejlesztésbe is bekapcsolódhatnak. Ezenfelül a fiatalabb munkatársaik segítésére, képzésére is több idejük juthat, ami plusz pozitív hozadéka lehet az automatizálásnak, amivel a korábban ember által végzett feladatok esetében pedig a hegesztési műveletek termelékenységi szintje megkétszereződhet.

Hegesztők nélkül nem megy

A mai napon a hegesztésről nem csupán a szakemberhiány miatt érdemes beszélni, hanem azért is, mert ma, október 14-én ünnepeljük a Hegesztők világnapját. Hegesztés nélkül gyakorlatilag egyik iparág sem tudna működni, még ha a kész termék egyetlen forrasztást sem tartalmaz, a gyártóberendezések valamelyike egészen biztosan hegesztők keze munkáját is dicséri.

Fontossága ellenére a hegesztés mára a hiányszakmák közé tartozik. Márpedig megéri ezt a pályát választani, hiszen nem csupán biztos megélhetést jelent itthon és külföldön is, de a szakma művelői nélkül a modern világ működésben tartása is elképzelhetetlen lenne.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink