Gyártósor Robotporszívók emelhetik a színvonalat a gyártásban

Robotporszívók emelhetik a színvonalat a gyártásban

autopro.hu/V.T. | 2024.01.10 07:22

Robotporszívók emelhetik a színvonalat a gyártásban

Fotó: Avidbots

A hatékonyság és a termelékenység növelésének érdekében a robotika alkalmazása alapvető fontosságú lett a gyártóiparban és azon kívül is. A technológiai újítások körében vannak az ipari robotporszívók is, amik a pontosság és a megbízhatóság egy különleges formáját mutatják be az automatizációnak köszönhetően.

Hirdetés

A #HowToRobot cikkében összegyűjtötte a robotporszívók különféle alkalmazási módjait és típusait, előnyeit és korlátait, a piac méretére is kitért, valamint arra, hogy hogyan segítenek a munkafolyamatokat a 2024-es és azutáni változó ipari környezethez igazítani.

Területek sokaságán van rájuk igény

Ahogy az ipari robotporszívók egyre elterjedtebbek lesznek a modern gyártásban, már nem csak a takarításban képesek részt venni, hanem a teljes üzemi hatékonysághoz is hozzá tudnak járulni.

A robotporszívók kulcsszerepet játszanak abban, hogy a termelési területek mentesek maradjanak bárminemű törmeléktől és kosztól. Ez különösen a nagy tisztaságot igénylő iparágakban kritikus fontosságú, mint amilyen a gyógyszerészet és az elektronika is. A takarítási feladatok automatizálásával a robotok segítenek csökkenteni a balesetek és sérülések esélyét, főként a fémiparhoz és a cserépgyártáshoz hasonlóan nehéz gépekkel felszerelt, rendkívül magas porszennyezéssel és veszélyes anyagokkal rendelkező iparágakban.

A robotok önálló munkavégzési képessége miatt az emberi erőforrások más, értékesebb feladatokra csoportosíthatóak át és a takarítás miatti leállások időtartama is csökkenthető, ami az abszolút produktivitás növekedését eredményezi. A gépek működésében és a termékek minőségében is megfigyelhető javulást hoz a robotok folyamatos takarítása által létrejövő kontrollált munkakörnyezet.

Egyes ipari robotporszívókat speciálisan úgy alakítanak ki, hogy egy adott hulladéktípust kezeljenek, vagy különleges környezetben legyenek képesek működni, amivel egyedi takarítási megoldásokat tudnak nyújtani a legkülönfélébb elvárásokhoz is. Például a tisztaszobák jóval magasabb sztenderdekkel rendelkeznek más iparágakhoz képest, ezeket az elvárásokat pedig be kell tartani.

Sokféle típus az eltérő igényekre

Az ipari robotporszívók között sokféle típust találunk a gyártóiparban felmerülő sokrétű igények miatt.

Az autonóm mobil porszívókat szenzorokkal és navigációs rendszerrel szerelik fel, hogy függetlenül tudjanak közlekedni a létesítményeken belül, valamint a programozásuknak megfelelően képesek adott időpontokban megtisztítani a kijelölt területeket, így különböző helyzetekhez is alkalmazkodhatnak. Nagy terekbe ideális választások, azonban a speciális navigációs technológia miatt drágább megoldásnak számítanak.

A mobil társaiktól eltérően a helyhez kötött robotporszívók egy helyben dolgoznak, és általában egy konkrét berendezés, vagy a gyáron belül egy állandó terület tisztítására használják őket. Bár nem rendelkeznek a navigációs rendszer plusz költségével, de a szabad mozgás lehetőségével sem.

A konkrét törmelék- és hulladéktípusokhoz tervezett porszívókat egyes gyártási folyamatok különleges igényeire szabják, amibe beletartozhat például a veszélyes anyagok és finom részecskék kezelése is. Az ilyen porszívókat a legdrágábbak között fogjuk megtalálni.

Minden egyes típus másféle előnyöket kínál, a választás pedig leggyakrabban a munkakörnyezet elvárásain alapszik. Ilyen a lefedendő terület mérete, a kezelendő törmelékek jellemzői, valamint az alkalmazottak és a robotok együttműködésének kívánt mértéke.

Néhány hátránnyal is számolni kell

A jelentős előnyök ellenére pár hátulütő is köthető az ipari robotporszívókhoz, mint az, hogy beszerzésük és integrálásuk költsége kimondottan nagy lehet, ami különösen a kis- és középvállalkozásoknak jelenthet problémát. Egyetlen robot ára pár ezer dollártól egészen százezerig is terjedhet (nagyjából 700 ezertől 34,5 millió forintig).

Mint minden mechanikus rendszernek, úgy a robotporszívóknak is rendszeres karbantartásra van szükségük, ami javítási költségeket vonhat maga után. A gyártók általában vállalják a karbantartások elvégzését a beruházások után, mivel aránylag különleges eszközökről van szó.

Bár kimondottan hatékonyak, nem biztos, hogy minden takarítási feladatot képesek ellátni a robotporszívók, főként azokat nem, ahol emberi ítélőképességre, vagy kézügyességre van szükség. A robotok többségéhez hasonlóan a porszívók is a jól meghatározott és valamelyest repetitív feladatokban a legügyesebbek.

Folyamatos a piac növekedése

A robotporszívók piaca jelentős növekedésen ment keresztül, 2022-ben 4,27 milliárd dollár volt az értéke. Az összetett éves növekedési ráta (CAGR) alapján majdnem 22 százalékkal fog gyarapodni a piac 2023 és 2029 között, ami az időszak végére nagyjából 17,07 milliárd dolláros értéket jelent. Az ilyen nagymértékű változás megerősíti, hogy egyre nagyobb számban alkalmazzák és támaszkodnak az automatizált tisztítóberendezésekre több szektorban is.

A piac növekedését leginkább az automatizálás iránti növekvő igény, a robotika fejlesztései, valamint a hatékony és biztonságos tisztítási megoldások folyamatos igénye hajtja előre. A növekedés tovább fog folytatódni a várakozások szerint, így rengeteg lehetőség áll még a gyártók és újítók előtt.

Az ipari robotporszívók előrelépést jelentenek a gyártóipar hatékonyságában és biztonságában. A különféle felhasználási módok, az előnyök és a növekvő piac demonstrálják a robotporszívók kritikus szerepét a modern ipar működésében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink