Gyártósor Rekordévet zárhat a robotgyártó

Rekordévet zárhat a robotgyártó

Pörge Béla | 2021.12.23 07:20

Rekordévet zárhat a robotgyártó

Fotó: Fanuc Magyarország

Interjú Mezei Tamással, a Fanuc Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával a vállalat 2021-es évéről és a Fanuc legújabb termékeiről. Az ügyvezető beszélt a vállalat jövőre vonatkozó terveiről és arról is, hogy mennyire érinti a céget a chiphiány.

Hirdetés

- Milyen évet zár a Fanuc?

- Mozgalmas évünk volt, a forgalmunk rekordközeli lesz. Japán cégként az üzleti évünk még nem ér véget december végén, de ha a következő három hónapunk is úgy sikerül, mint az előző kilenc, akkor a forgalmunkban rekordot érünk el.

2020 tavaszán volt egy komoly megtorpanása a gazdaságnak a járvány hatására, ez a mi forgalmunkra is kihatott. A 2021-es üzleti évben ilyen leállással már nem kellett szembesülnünk, ennek is köszönhető a rekordközeli forgalom.

- Milyen új termékeket mutattak be az évben?

- Először is a CRX szériás kollaboratív robotunkat szeretném kiemelni, ami nagy sikerrel került bevezetésre a magyar piacon, és jelenleg futnak aktív projektek ilyen robotokkal.

Fotó: Fanuc

Említést érdemelnek még azon újgenerációs fröccsöntő gépeink, amelyek már a legújabb vezérlésekkel és szervotechnikával kerültek Európába. Ezek tisztán elektromos gépek, sokkal kisebb villamosenergia-fogyasztással rendelkeznek, mint bármelyik hasonló hidraulikus gép. A sikerük az energiahatékonyságuk mellett a precizitásuknak köszönhető, amit a CNC vezérlés biztosít.

- Melyik iparágban kelt el a legtöbb robot?

- Továbbra is az autóipar a legerősebb lábunk, de egyre inkább jönnek fel más területek is, mint például az általános feldolgozóipar, gyógyszeripar és a gyógyászati segédeszközök gyártása. Korábban ezek a területek nem annyira voltak a célpontjai a robotiparnak, most már egyre inkább azok.

- Milyen fejlesztéseket vagy beruházásokat hajtottak végre?

- 2018-ban költöztünk az új telephelyünkre, azóta beruházásra nem nagyon volt szükség. A fejlesztéseink sokkal inkább IT-jellegűek, ezek a belső folyamatainkat érintik, céljuk a hatékonyságnövelés.

Az értékesítési- és kommunikációs csatornák modernizálása és a belső feldolgozási rendszerünk frissítése jelenti az elsődleges fejlesztési irányt.

- Milyen mértékben érinti a Fanuc működését a chip- és a nyersanyaghiány?

- Bennünket is érint a globális félvezetők hiánya, mert rengeteg beszállítói eszközt kell telepítenünk a gépeinkre a vevői igényektől függően. A megszokotthoz képest emiatt előfordulhatnak hosszabbra nyúló ajánlati idők, viszont ezeken határidőket kompromisszumok nélkül betartjuk. Az anyavállalatunk által fejlesztett és gyártott eszközökre szerencsére ez nincs nagy hatással, év eleje óta havi 9400 robotot gyártunk a legkülönbözőbb alkalmazásokba.

- Milyen tervekkel várják a 2022-es esztendőt?

- Vegyesek az előrejelzések a következő évre nézve, vannak kifejezetten pesszimista cégek, és vannak derűlátóbbak. Nagy kérdés, hogy a pandémia mennyire lesz hatással a következő évre, de látható, hogy még a COVID alatt is sikerült fejlődnünk a robotértékesítésben, az idei év pedig abszolút pozitív lesz.

Ha ez a trend megmarad, és a járműipar melletti mellékiparágak is nagyobb részt tesznek majd ki a forgalmunkból, akkor további bővülést és fejlődést várunk a 2022-es üzleti évtől.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink