Gyártósor Rekorder látásérzékelő segíti az automatizálást

Rekorder látásérzékelő segíti az automatizálást

autopro.hu/E.M. | 2022.09.08 09:21

Rekorder látásérzékelő segíti az automatizálást

Fotó: SiLC Technologies

Egy kaliforniai vállalat olyan gépi látásérzékelőt jelentett be, amely állítása szerint több mint egy kilométeres, a jelenlegi legnagyobb hatótávolsággal képes működni. A SiLC Technologies azt állítja, hogy a „4D+” Eyeonic látásérzékelője akár nagy távolságból is képes érzékelni, azonosítani és azáltal elkerülhetővé tenni a tárgyakat.

Hirdetés

A jelenlegi 3D-s látórendszerek a 905 nanométeres hullámhosszon működő nagy teljesítményű lézerekre támaszkodnak, amelyeket érzékeny detektorokkal együtt használnak. Igaz ezek „megfelelően” teljesítenek, de költséges összeszerelésük és a szembiztonsággal kapcsolatos aggodalmak is akadályozhatják szélesebb körű alkalmazásukat.

A szembiztonsági problémák megoldására a SiLC az 1550 nanométeres hullámhosszon működő lidar technológiára való áttérést javasolja. Ennek a technológiának a széles körű alkalmazását azonban a magas költségek és az alkatrészek nagy száma korlátozta eddig.

Komponensek integrálása egyetlen chipre

A SiLC úgy véli, hogy megoldotta ezeket a problémákat azáltal, hogy az összes komponenst egyetlen szilíciumchipre integrálta, ami egy kompakt, alacsony költségű és kis energiaigényű látástechnológiát eredményezett.

Az iparban és az önvezető autókban egyaránt használható technológia azonnali sebességmérési képessége lehetővé teszi a mozgásban lévő tárgyak mérését és beazonosítását. Az érzékelő, állítások szerint bármilyen fényviszony között zavartalanul működik. „Technológiai platformunk elég rugalmas ahhoz, hogy az ultranagy és az ultrarövid hatótávolságú alkalmazásokhoz is megfelelő legyen” - mondta a SiLC alapítója és vezérigazgatója, Dr. Mehdi Asghari.

„Az Eyeonic látásérzékelőnk rendkívül részletes, pontos, pillanatnyi sebességre és a nagy hatótávolságra vonatkozó információi kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a robotok osztályozhassák és megjósolhassák a környezetüket - ugyanúgy, ahogyan az emberi szem és az agy teszi együttesen" – idézi Dr. Mehdi Asgharit a Drives & Controls.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink