Gyártósor Rekord részvétel mellett záporoztak a díjak a Célgép Nagydíjon

Rekord részvétel mellett záporoztak a díjak a Célgép Nagydíjon

Pörge Béla | 2023.06.29 10:22

Rekord részvétel mellett záporoztak a díjak a Célgép Nagydíjon

Fotó: Pörge Béla

Az idei évben már harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Ipari Célgép Nagydíj célgépépítő verseny díjátadója. A rendezvényt ismét a budapesti Millennium Házában tartották, ahol szokás szerint az autopro.hu is jelen volt. Az ország legnagyobb szakmai versenyére idén száznál is több pályázat érkezett be, ami hatalmas érdeklődésnek számít.

Hirdetés

A 2023-ban már harmadjára megrendezett Magyar Ipari Célgép Nagydíjon összesen tíz kategóriában hirdettek győztest: hat plusz egy pályázó szakmai díjat nyert el kategóriagyőztesként hat ipari célgép kategóriában és vegyipari célgép kategóriában. A hét vállalat számára hazai szakmai szervezetek tagságot és bemutatkozási lehetőséget biztosítanak, valamint ezek a cégek jogosulttá váltak az „Az év célgépe 2023” embléma használatára. Egy tervezőmérnököt (pontosabban idén kettőt) az „Az év tervezője 2023” címmel tüntetett ki a szakmai zsűri, valamint a közönségszavazáson legjobban teljesítő célgépe, azaz amelyikre a legtöbb e-mailben megerősített szavazat érkezett, szintén kiérdemelte „Az év célgépe 2023” címet, amellyel együtt a Chemplex felajánlását, az egymillió forint értékű hajtástechnikai eszközbeszerzési keretet is elnyert. Kihirdették továbbá „Az év öko célgépe 2023” díjat is, valamint az év ötletét is díjazták.

A díjátadón a zsűri elnöke, Metál Attila (aki egyben a GTE Konstrukciós Szakosztályának titkára és a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Budapest kutatás-fejlesztési részlegvezetője) elmondta, a műszaki tudományok professzoraiból és az ipar szakembereiből álló zsűri egy előre meghatározott szempontrendszer szerint pontozott. Elárulta azt is, hogy idén 86 gyártó összesen 114 pályaművel nevezett, ami több gép, mint az első két kiírásban összesen.

Nem lehetett panasz az érdeklődők számára.

Nem lehetett panasz az érdeklődők számára. | Fotó: Pörge Béla

„A kategóriák kialakításánál törekedtünk arra, hogy almát almával, azaz gépet géppel hasonlítsuk össze, ehhez egységes pontrendszert alakított ki a zsűri” – mondta Metál Attila, hozzátéve, hogy egységes és igazságos döntés született a díj odaítélésekor. A tavalyi évhez hasonlóan idén is egy Mitsubishi robot adta át győzteseknek járó trófeákat, de természetesen magukat a díjakat a robot mellett emberek adták át – állandó díjátadóként Dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke és Baracsi Ferenc is ott álltak a színpadon, míg az egyes kategóriában más-más támogató képviselője adta át a díjat.

A győztesek

  • Az év célgépe 2023 Anyagmozgatás, anyagtárolás gépei kategóriában: VANLIFT önrakodó berendezés, Blue Drive Tech MHE Kft.
  • Az év célgépe 2023 Kísérleti, laboratóriumi, tesztberendezések, mérőeszközök, tesztpadok kategóriában: Automata karosszéria ellenőrző állomás, Jankovits Engineering Kft.
  • Az év célgépe 2023 Gyártás-előkészítés gépei: alapanyag és nyersanyagfeldolgozás kategóriában: Automata fűrészgép, Custom Robotic Solution Europe Kft.
  • Az év célgépe 2023 Termék kiadagolás beadagolás vagy csomagolás gépei kategóriában: RS-Pack csomagológép, Solmax Kft.
  • Az év célgépe 2023 Teljes gyártósorok, üzemi és kisüzemi technológiák kategóriában: Jeladó mágnes ragasztó automata, Schoen+Sandt Hungary Kft.
  • Az év célgépe 2023 Rész- vagy készterméket előállító gépek kategóriában: Automata körasztalos csatlakozó szerelő berendezés, KLS 2000 Kft.
  • Az év célgépe 2023 Vegyipari gépek kategóriában: Nagy teljesítményű 8 és 12 töltőfejes súlyratöltő kiszerelő gépsor, Bimatik Kft.
  • Az év célgéptervezője 2023-ban: Iker Tibor és Kis Szabolcs, ST-Automatika Kft.
  • Az év Öko-célgépe 2023-ban: WALISE teljes vízoszlopban profilozó autonóm bója, CAD Production Kft./ESH Embedded Systems Hungary Kft.
  • Az év ötlete 2023-ban: K.Ö.SZ.A. - Félautomata gépcsalád, Petrovics István
A Célgép Nagydíj 2023 nyertesei az első sorokban, hátul a zsűri tagjai.

A Célgép Nagydíj 2023 nyertesei az első sorokban, hátul a zsűri tagjai. | Fotó: Pörge Béla

Sikeres volt a rendezvény

Sipos Sándor, a Nagydíj ötletgazdája, a Chemplex Kft. tulajdonosa elmondta, hitvallásuk, hogy érdemes megtalálni és kiemelni a célgépgyártás legjobb szakembereit, alkotóműhelyeit. Nem az alapján kell eldőlnie, hogy mi a jó, mi a legjobb, hogy olcsó vagy drága, kicsi vagy nagy, hanem hogy mennyi és milyen minőségű mérnöki lelemény van egy-egy alkotás mögött.

„Szükségét éreztük annak, hogy a célgép piacon annyira nagyra nyissuk az ajtót, amin a lehető legtöbben beférnek, hogy mindenki kapjon lehetőséget a megmérettetésre és a láthatóvá válásra. Bízom abban, hogy minden Nagydíjjal egyre közelebb kerülünk a fenti célok maradéktalan megvalósulásához és június 28. még sokáig a gépész szakma méltó ünnepe lehet. A Gépész Szalon az a hely, ahol magas pódiumra emeljük azt a mérnöki leleményt, ami elsősorban a műszaki ember, a gépészként gondolkodó kreatív ember sajátja, és amire nemcsak napjainkban, hanem a jövőben is egyre nagyobb szükség lesz” – fogalmazott a vegyipari technológiák szakértője.

Az eseményen az is biztossá vált, hogy jövőre is megrendezik a Célgép Nagydíj díjátadót a negyedik Gépész Szalon keretében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink